A svéd hatóságok szerint robbanások történtek az Északi Áramlatnál

  • narancs.hu
  • 2022. október 6.

Külpol

A vizsgálatok megerősítették a gyanút, miszerint súlyos szabotázs történt.

A svéd nemzetbiztonsági hivatal bejelentette, hogy a helyszíni szemle megerősítette azokat a feltételezéseket, miszerint „durva szabotázs” történt az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeknél, a vizsgálat alátámasztotta, hogy robbanások történtek – olvasható a Telex ukrajnai háborúról szóló hírösszefoglalójában a Reuters értesüléseire hivatkozva.

Mats Ljungqvist svéd főügyész azt is elmondta, több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, de részleteket nem közölt. A svéd és a dán hatóságok azután indítottak vizsgálatot, hogy mindkét gázvezetéknél két-két helyen észleletek komoly szivárgásokat. A szivárgások Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében történtek. A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Az EU már a szeptember végi szivárgások után szabotázsakcióról beszélt, és határozott választ ígért, de hivatalosan nem neveztek meg felelőst. Közben többen hangoztatták: Moszkva szándékosan robbanthatta fel a saját gázvezetékét. Az orosz vezetés szerint azonban az Egyesült Államok állhat a háttérben. 

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter szerdán hangsúlyozta, hogy nem teszik lehetővé az orosz részvételt a svéd területen folyó nyomozásban. Jeppe Kofod dán külügyminiszter pedig elmondta, a dán külügyi tárca nem hozott ilyen döntést, de a vizsgálatért nem a minisztérium, hanem a dán, a német és a svéd rendőrség vezette munkacsoport a felelős. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nem lehet objektív vizsgálatot végezni a Oroszország részvétele nélkül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk