Szabotázsakció az Északi Áramlat ellen – Oroszország tagad

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Külpol

Robbanásokat észleltek, és egyszerre hibásodott meg az Északi-Áramlat 1 és 2, ami nem lehet véletlen.

Szivárog a gáz az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékekből, miután robbanások történtek a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken, svéd és dán hírforrások szerint egyszerre mindkét vezetéknél. Ez nem véletlen, hanem szándékos akció eredménye – közölte a Twitteren szerdán Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. „Az európai energiainfrastruktúra szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, és erre határozott és egységes válaszlépésekkel fogunk reagálni” – írta Borrell.

Az Európai Unió és több ország politikusa is szabotázsnak nevezte, ami történt. Ilyen minősítéssel vizsgálja a történteket a svéd rendőrség is. 

A Telex összefoglalójából kiderül, hogy az akció mögött Oroszországot sejti Ukrajna, és a német szövetségi parlament védelmi bizottságának elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann is hasonló véleményen van. Szerinte ez az ukrajnai háború következménye, nem lehet kizárni, hogy Moszkva megrendelésére hajtották végre az akciót, hogy feszültséget keltsenek a nyugati piacon. A Der Spiegel úgy értesült, néhány hete a CIA figyelmeztette a német kormányt, hogy támadás érheti a balti-tengeri földgázvezetékeket.

 

„Ez eléggé kiszámítható és egyben kiszámíthatóan ostoba” – ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta, amikor megkérdezték tőle, mit gondol arról a feltételezésről, hogy Oroszország rendelte meg a gázvezetékek elleni támadást. Peszkov azt mondta, a történteket ki kell vizsgálni. Számára nem világos, hogyan ütemezik a vezetékek kijavítását. A vizsgálatról Dániából és Svédországból vár információt.

A történtek nyomán a gázárak emelkedtek – írja a Telex. Ezt az az aggodalom is táplálhatja, hogy Oroszország elzárhatja az alternatív, Ukrajnán keresztül futó vezetékeket is, így az Európába irányuló gázellátást.

Sziv?rg?s az ?szaki ?ramlat g?zvezet?keken

 
A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én. Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk