Amerika kereskedelmi szankciókat érvényesít Kína ellen a kémlufi-ügy miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 11.

Külpol

Hat kínai légiipari szereplőt sújt a kereskedelmi korlátozás.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint öt vállalatról és egy kutatóintézetről van szó, amelyek „támogatják a kínai hadsereg modernizációját, különösképpen a Népi Felszabadító Hadsereg repülési programját, ide értve a léghajókat és léggömböket”.

A bejelentés szerint a hat kínai érdekeltség rákerült arra az egyre bővülő listára, amelyet az Egyesült Államok exporttilalommal sújt, és amelyeket jelentős kockázatként azonosít az amerikai nemzetbiztonság szempontjából. Az amerikai érvelés szerint a szankció alá helyezett vállalatok komoly kínai állami megrendelésekkel rendelkeznek.

A szintén büntetőintézkedéssel sújtott kutatóintézet a kínai állam tulajdonában áll, és polgári, valamint katonai célú érzékelőket állít elő.

Matthew Axelrod exportügyekét felelős miniszterhelyettes magyarázatként arról beszélt, hogy az intézkedéssel az Egyesült Államok fokozza az erőfeszítéseit, hogy megakadályozza a kínai államot a megfigyelő léggömbök használatában, amellyel megsértette az Egyesült Államok és több mint 40 további ország légterét. 

Az Egyesült Államok légterében, Alaszka térségében január 28-án észleltek egy nagy magasságban közlekedő eszközt, amelyet kínai megfigyelő léggömbként azonosítottak az amerikai hatóságok. A járművet nyolc nappal később az amerikai légierő rakétával semmisítette meg az ország keleti partvidéke fölött. Az ügy miatt az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön Kínát elítélő határozatot fogadott el, amire a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken úgy reagált, hogy „az Egyesült Államok hazudik a világnak”, a törvényhozás túlreagálja a léggömb körüli kérdést és politikai manipulációra használja fel. 

A kínai kormány a héten megismételte azt az állítását, hogy egy eltévedt meteorológiai léggömbről és nem hírszerző eszközről van szó, és azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy szolgáltassa vissza a megsemmisített eszköz összegyűjtött darabjait, amelyeket az amerikai hatóságok vizsgálnak, részben a Szövetségi Nyomozó Iroda Quanticóban működő laboratóriumában.

A léggömb körüli incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a múlt hétvégére tervezett pekingi látogatását, a hivatalos bejelentés szerint az utat egy alkalmasabb időpontra halasztják.

Az amerikai légierő pénteken egy újabb azonosítatlan légi eszközt lőtt le Alaszka északi partjai közelében. A Pentagon pénteken azt közölte, hogy az eszköz származásáról egyelőre nincs információ, de az kockázatot jelentett a polgári légiforgalomra, ezért döntöttek gyors megsemmisítése mellett.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.