Az EU külügyi biztosa szerint komolyan kell venni az orosz atomfenyegetést

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 24.

Külpol

Mivel Putyin nem blöfföl.

A BBC-nek nyilatkozó Josep Borrell szerint az EU-nak komolyan kell vennie Putyin atomfegyverek bevetésével való fenyegetéseit. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a Ukrajnában dúló háború egy „veszélyes pillanathoz” érkezett, utalva ezzel a Moszkva által szerdán bejelentett részleges mozgósításra.

Borrell elmondta, a helyzet azért ad okot aggodalomra, mivel Putyin a harctéren elszenvedett kudarcokra, az ukrán haderő sikeres ellentámadására a legrosszabb módon is reagálhat. A részleges mozgósítást bejelentő beszédében az orosz elnök a hét elején arról is beszélt, hogy szerinte a Nyugat nem akar békét, és nukleáris fegyverekkel zsarolják őket, azonban Oroszországnak különféle pusztító fegyverek állnak a rendelkezésére, és a nép megvédése érdekében minden rendelkezésre álló eszközt fel fognak használni. „Ez nem blöff” – tette hozzá.

Borrell szerint, ha valaki nukleáris fegyverekről beszél, és arról, hogy nem blöfföl, azt komolyan kell venni. Az EU külügyi főképviselője mindemellett hangsúlyozta a diplomáciai megoldás keresésének fontosságát, ami biztosíthatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Mint megjegyezte, enélkül ugyanis bár véget érhet a háború, ez mégsem jelentene valódi békét, csak újabb háború kirobbanásához vezetne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk