Az orosz kémnőt egyszerűen kirúgták

  • narancs. hu
  • 2018. augusztus 3.

Külpol

Orosz kémnő olvasgathatta az amerikai elnök napirendjét.

Orosz kémnő dolgozhatott több mint egy évtizedig a moszkvai amerikai nagykövetségen – tudta meg a Guardian. A lap szerint a nő egy rutinvizsgálat során bukott le 2016-ban, akkor derült ki, hogy rendszeresen engedély nélkül találkozik az orosz titkosszolgákkal. Ezt tavaly jelezték is az őt alkalmazó Secret Service-nek, de az csak hónapok múlva bocsátotta el a nőt, anélkül, hogy átfogó belső vizsgálatot indított volna az ügyben.

Az orosz állampolgárságú nőt az a védelmi kormányügynökség alkalmazta, amely többek között az elnök személyes testőreit is adja. A nő éveken át hozzáfért a nagykövetség belső hálózatához, elektronikus levelezéséhez és több bizalmas anyaghoz, például olyanokhoz is, mint az elnök napirendje.

Guardian szerint a Secret Service megpróbálta eltussolni az ügyet, nem akarták, hogy nyilvános botrány legyen a dologból. Úgy vélik, hogy egy kém jelenléte óriási biztonsági problémákat okoz a rendszerben, amit csak egy igen alapos, külsős szervezet vagy cég által végzett belső vizsgálat után lehet helyrehozni.

Figyelmébe ajánljuk