Az Európai Unió és Izrael

Kéretlenül

  • B. Simon Krisztián
  • 2011. június 2.

Külpol

Európa aktívan kivenné a részét az izraeli-palesztin békefolyamatból. De miért? És mit szólnak hozzá Izraelben?

Amint a Fatah és a Hamász megállapodott Kairóban, az izraeli és a palesztin vezetők útra keltek, hogy elmondják véleményüket Európában a palesztin államépítésről szóló tervekről. Benjamin Netanjahu Nicolas Sarkozyvel és David Cameronnal találkozott, Mahmúd Abbász Berlinben tárgyalt Angela Merkellel. Abbász idáig úgy érezhette, nyert ügye van, hiszen az európai vezetők nagy része, köztük Sarkozy is, a palesztinok ügyével szimpatizált - ám a Hamász iránti ellenszenv most Netanjahu malmára hajthatja a vizet.

Ütemtervrajz

Az európai vezetők véleménye pedig azért lett ennyire fontos, mert szeptemberben az ENSZ foglalkozna a palesztin állam elismerésének kérdésével, és az európai voksoktól függ, hogy a palesztinok elegendő támogatást kapnak-e. A L'Expressnek adott minapi interjújában Sarkozy azt mondta, ha a békefolyamat addigra nem jut előbbre, Franciaország a saját kezébe veszi a független palesztin állam ügyét. Németországban viszont úgy értékelték, hogy a francia különút aláássa az unió egységes kül- és biztonságpolitikai próbálkozásait.

"Európa azért nem tudott szignifikáns szerepet vállalni a békefolyamatban, mert a nemzeti egoizmus lehetetlenné teszi az egységes Közel-Kelet-politikát - véli Johannes Gerster, a Konrad Adenauer Alapítvány izraeli irodájának egykori vezetője. - Az Egyesült Államok képtelen a jelenlegi konfliktusban közvetíteni. Annyi problémát kell hazájában és a világ más pontjain is megoldania, hogy azok teljesen felemésztik az erőit. Így az EU-nak kell a kialakult vákuumot betöltenie. Az EU soha nem volt ennyire fontos a Közel-Kelet számára, mint most, ezért minél előbb túl kell lendülnie a nézeteltérésein."

Csakhogy az Egyesült Államok a legkevésbé sem örülne ennek: április közepén Hillary Clinton Berlinben találkozott volna a kvartett tagjaival (az EU és az Egyesült Államok mellett az ENSZ és Oroszország vesz részt a közel-keleti békefolyamatról folyó tárgyalásokon), de a találkozó elmaradt. Állítólag az Obama-kormány nem akarta, hogy megszülessen az unió nyilatkozattervezete, ami konkrét ajánlásokat tett volna a határok kérdésének megoldására. "Az EU feladata inkább az, hogy gazdasági támogatást nyújtson a békefolyamathoz. Ezt párosíthatja bizonyos szintű politikai támogatással. De nem lenne képes betölteni azt az űrt, amelyet Washing-ton hiánya jelenthet. Főképp azért, mert az EU nem tudja megadni azokat a biztonsági garanciákat, amelyekkel engedményekre lehetne bírni Izraelt" - vélekedik a Narancsnak Costanza Musu, az Ottawai Egyetem professzora, aki könyvet is írt Izrael és az unió kapcsolatáról. Szerinte a legtöbb, amit az EU a békéért tehet, hogy buzdítja az Egyesült Államokat, vállalja végre magára a békefolyamat előmozdítójának szerepét.

Ám május 19-i beszédében Barack Obama sem mondott többet annál, amit eddig is mindenki tudott: a két állam határa, ha kisebb területcserék elképzelhetők is, az 1967-es zöld vonalhoz fog igazodni. Ez gyakorlatilag senkinek nem tetszett. Az izraeli jobboldal szerint ezzel rontott az ország későbbi tárgyalási pozícióin, hisz' azt várja Izraeltől, hogy úgy menjen bele a tárgyalásokba, hogy előre lemond az 1967 után szerzett területekről. A palesztin állam mielőbbi létrejöttében bízók pedig azt kifogásolják, hogy az elmondottakból nem rajzolódik ki kézzelfogható ütemterv.

Közel-keleti helyőrségünk

"Az éhség és a vízhiány bizonyos arab országokban kezelhetővé válhatna az izraeli technológia segítségével, ha az arab államok hajlandók lennének összefogni velünk. Az EU együttműködést generálhat és segíthet az ellenséges érzületek lecsillapításában" - vélekedik az izraeli Kadima párt egyik fiatal politikusa. E vélekedése nagyjából egybecseng az 1995-ben elindított Euro-Mediterrán Partnerség program és az Európai Szomszédsági Politika célkitűzésével. Az EU ezekkel a jólétet, a civil társadalmat és a demokráciát erősítené a térségben - hisz Európának leginkább politikailag fontos Izrael, amely régiója legfejlettebb országaként fontos szerepet játszhatna a jövőbeli, békés Közel-Keleten. Izrael számára az unió a legnagyobb import- és exportpartner (az ország külkereskedelmének egyharmada folyik a relációban). "Tel-Aviv másik fontos politikai célja, hogy történelme és jellege folytán európai országként fogadtassa el magát - mondja Stefan Ahlswede, az izraeli- európai kapcsolatok kutatója. - Ezért vesz részt Izrael számos európai szervezetben és szövetségben, és ezért akarna az európai gazdasági térség része, de akár az EU tagja is lenni."

Izrael az elmúlt években többször is jelezte, hogy szorosabbra fűzné kapcsolatát az EU-val, de 2008 decemberében az Európai Parlament úgy döntött, erre csak akkor van lehetőség, ha felhagynak a további telepek létesítésével. Ennek sürgetésére gyakran hallani olyan javaslatokat, hogy Európa vesse alá Izraelt gazdasági szankcióknak. Ahlswede szerint ez lenne a legrosszabb: "Az izraeliek úgy tartják, hogy évezredek óta ellenséges környezetben vannak, ezért nem engednének a követeléseknek, és az ország még jobban eltávolodna Európától. És Izraelt csak akkor lehetne gazdasági szankciók alá vonni, hogyha az EU megsértene bizonyos egyezményeket. Ám ezzel a megbízhatatlan tárgyalófél képét sugallná, aki a gazdasági hatalmával zsarolja a partnereit."

Hanyatló kontinens

Nemcsak az Egyesült Államokban, de Izraelben sem mindenki nézi jó szemmel, hogy Európa beleütné az orrát a palesztin konfliktus rendezésébe. Benny Begin tárca nélküli miniszter például úgy véli, Európa annyit tehet, hogy felszólítja a palesztinokat, semmiképpen ne próbáljanak meg Izrael megkerülésével megoldásokat keresni. Amúgy inkább maradjon távol a konfliktustól, és végképp ne hozakodjon elő "ütemtervekkel". Begin szerint a Gázai övezetből is azért vonultak ki, mert Nyugatról azt ígérték nekik, hogy biztonságban lesznek. Azóta is rakétával lövik a térségből Izraelt. "Könnyű úgy tanácsokat adni, hogy utána visszavonulnak a biztonságos európai és amerikai városaikba."

"Európa képességeiben és viselkedésében nem lehet bízni" - ezt már Manfred Gerstenfeld, a Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) elnöke mondja a Narancsnak. A gázai flottaincidenst követően Catherine Ashton, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője már azelőtt elítélte Izraelt, hogy tájékozódott volna arról, mi is történt. Gerstenfeld szerint az európaiak már csak azért sem játszhatnak fontos szerepet a térségben, mert túl naivak. "Főleg a szélsőbaloldalon azt hiszik, hogy a palesztin konfliktus a Közel-Kelet minden problémájának forrása. Pedig a problémák az arab világban vannak" - mondja.

Izraelben az általános vélekedés szerint Európa a palesztin érdekeket képviseli; sokan úgy érzik, előítéletessége miatt nem tudja és nem akarja megérteni Izrael speciális biztonsági igényeit. E hangulat részben annak is köszönhető, hogy az unió a fejlesztéspolitikáján belül évente 500 millió euróval támogatja a palesztin autonóm területeket. (Bár a pártosság látszatának elkerülése érdekében törekszik arra, hogy a pénzeket ne Izrael-ellenes akciókra fordítsák.) "Az Arafat-időkkel szemben a felügyelet sokat javult. Idáig Mahmúd Abbász és a Fatah biztosították, hogy az EU-pénzek ne jussanak a Hamász kezébe. Hogy ez a jövőben is így lesz-e, az a Fatah és a Hamász történelminek nevezett összefogását követően kérdéses" - véli Gerster. Ahlswede viszont rámutat, hogy pont a vélt vagy valós előítéletességünk lehet a legértékesebb fegyverünk: "Sokak szerint amiatt, hogy az EU látványosan távolságtartó az izraeli békefolyamat-politikával szemben, az arab oldalon függetlenebbnek tartják, mint az Egyesült Államokat, és olyan ajtók is kinyílhatnak előtte, amelyek aztán Izrael hasznára is válhatnak."

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.