Cyber hírek

  • 2004. szeptember 9.

Külpol

Ars Electronica 2004 A jövõ helyett ezúttal, szeptember 1-7. között rendhagyó módon a múltra koncentrált a huszonöt éves fennállását ünneplõ linzi Ars Electronica fesztivál, amely az elektronikus mûvészet és a digitális underground éves seregszemléjébõl az elmúlt évek során fõsodorbeli társasági és médiaeseménnyé szelídült.
A magát a médiamûvészet trendbarométereként meghatározó, százharmincezer eurós összdíjazású Prix Ars Electronica díjkiosztó gálaestjén hét Arany Niké talált gazdára, idén elõször digitális közösségek kategóriában is osztottak elismerést, mégpedig az önkéntes internetfelhasználók által fejlesztett Wikipedia (wikipedia.org) online enciklopédiának, amelyben jelenleg 341 ezer szócikk található, míg a világ legnagyobb hagyományos enciklopédiája, az Encyclopedia Britannica "mindössze" 120 ezerrel büszkélkedhet. Interaktív mûvészet kategóriában az amerikai Mark Hansen és Ben Rubin Listening Post címû, a Mátrix-filmek látványvilágát idézõ installációja vitte el a Nikét, de díjazták az argentin származású, Japánban élõ programozó, Marcos Weskamp hírtérképét is, amely a Google News által összegyûjtött hírekbõl készít valós idejû vizualizációt. "Hálózati vízió" kategóriában a Creative Commons (creativecommons.org), a szerzõi jogok az online világra szabott újradefiniálásának nagyszabású nemzetközi kísérlete gyõzedelmeskedett. A fesztiválon bemutatkozott az osztrák Creative Commons projekt, és lelkes magyar cyberaktivisták tárgyaltak a magyar mutáció beindításáról is. Politikai üzenetért a Bush in 30 seconds (bushin30seconds.org) és a The World Starts With Me (theworldstarts.org) címû weboldalakat díjazták: míg az elõbbi az amerikai elnököt kritizáló televíziós hirdetéseket gyûjti és zsûrizteti a látogatókkal, az utóbbi könnyen érthetõ flashanimációk segítségével a szexuális felvilágosítást és az AIDS-megelõzést szolgálja az ugandai sulinetprogram keretében. A 19 éven aluli alkotók kategóriájában az osztrák Thomas Winkler vihette haza az aranyozott szárnyas torzót a számítógépjáték-klasszikus Tron mobiltelefonra és GPS-re adaptált változatáért. További díjazottak: www.aec.at/festival/

Hungarista honlap A Klub Rádió egyik élõ adásában szüntette meg a hozzáférést a tárhelyszolgáltató a csoport Szálasi arcképével díszített honlapjához - adta hírül az Index. A plakátokon szerepelt a magát hungaristának nevezõ szervezet weblapjának a címe is, amely az Srv.hu ingyenes tárhelyre volt feltöltve. A Szálasi arcképével díszített honlapon a "Kitartás! Éljen Szálasi!" köszöntések mellett többek között ilyenek voltak olvashatók: "[...]a Magyar Jövõ Csoport kibontotta zászlaját [...], hogy fanatikus, ideológiailag vegytiszta és egyedül Nemzetvezetõnk filozófiai tanításait valló szervezetté válva folytathassa a Hungarista Mozgalom világalakító küzdelmét, melynek végcéljában a Pax Hungarica valóságában megteremtett Hungarista Munkaállam áll."

Földön kívüli rádiójel Titokzatos rádiójeleket fogott három alkalommal is a Halak és a Kos csillagkép körül a Puerto Ricó-i Arecibóban található teleszkóp, közölte az Index a New Scientist nyomán. A híradás szerint a jeleket egy korábban ismeretlen csillagászati jelenség, de maga a teleszkóp mûködése is okozhatta. "Természeti jelenség is lehet" - mondta Jocelyn Bell Burnell, a brit Bath egyetem munkatársa. ' volt egyébként az elsõ, aki 1967-ben pulzáló rádiójeleket fedezett fel, melyekrõl akkoriban azt hitték, hogy idegen életformától származnak, de kiderült, hogy a pulzárok létezésére utaló elsõ jelekre bukkantak. A jeleket a SETI [at] home projekt segítségével találták meg, melyben több mint ötmillió felhasználó ajánlotta fel számítógépe felesleges kapacitását a rádióteleszkópok adatai közötti keresgélésre. A különös jeleket az egyik fõ frekvencián, 1420 MHz-en fogták, azon, amin az univerzum leggyakoribb eleme, a hidrogén is elnyeli és sugározza az energiát. A kutatók szerint ez az a frekvencia, amin az idegen civilizációk valószínûleg tudatnák jelenlétüket. Pár órával a bejelentés után azonban a SETI irányítói már a BBC-n cáfolták a földön kívüliekkel való kapcsolatfelvételrõl szóló híradást.

Holland lottó A Nemzetbiztonsági Hivatal a nigériai levelek után most a "holland lottó" veszélyeire figyelmeztet honlapján (www.nbh.hu). A hivatal szerint az utóbbi idõben a nigériai csalások egy újabb változatával, az úgynevezett "holland lottó" módszerével próbálnak pénzügyi csalásokat elkövetni ismeretlenek. A név arra utal, hogy az ilyen jellegû bûncselekményeket rendszerint Hollandiából - ritkábban Spanyolországból - kezdeményezik. Mint minden más ilyen küldemény, ez is nagy pénz ígéretével csábítja áldozatait, akiknek semmilyen vagy csak minimális erõfeszítést kell érte tenniük. Ha az érintett válaszol a levélre, hamarosan újabb e-maileket kap, melyekben tájékoztatják, hogy a nyeremény kiutalása érdekében különbözõ jogcímeken elõleget kell fizetnie. A kért összeg átutalását követõen a becsapott személyek hiába várják a nagy összegû nyeremény megérkezését, a csalók többé nem jelentkeznek.

MORZE

Kultura.hu Csütörtöktõl elérhetõ a kultura.hu, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) kulturális gyûjtõportálja, amelyen internetes tartalomszolgáltatók és intézmények kulturális tartalmait, a minisztérium honlapját, valamint multimédiás adatbázisokat lehet böngészni.

Telefon tévékábelen A UPC szeptemberben indítja el telefonszolgáltatását, melyet ugyanazon a kábelen biztosít, amelyen a televíziócsatornákat és a szélessávú internetet is szállítja. Az UPC szerint a percdíjak a vezetékes versenytársakénál is kedvezõbbek lesznek, hálózaton belül pedig ingyenes beszélgetést biztosít.

Beszélõ autók Elsõ gyártóként a Honda hamarosan az IBM ViaVoice beszédfelismerõ technológiájával szereli fel új márkáit. A sofõrök arról cseveghetnek el kocsijukkal, hogy hova és milyen útvonalon menjenek. A kérdésekre természetesnek ható nõi hang válaszol.

MSN Music A Microsoft elindította online zeneboltját, amely az Apple iTunes internetes zeneáruház versenytársa lesz. A music.msn.com címen elérhetõ áruházban a számok többsége ugyanúgy 99 centbe kerül, ám az MSN egyelõre csak félmillió dalból álló készletet tud felmutatni, míg az iTunesnál egymillióból lehet válogatni.

Halottklónozás Egy amerikai orvos állítólag halottak szöveteibõl klónozott emberi embriókat, a brit doktorok azonban kétlik ezt. Panos Zavos múlt kedden jelentette be, hogy három halott emberbõl vett genetikai anyagot, amelyet aztán sejtmagjuktól megfosztott tehénpetesejtekbe ültetett be.

Leáll a világrádió Három és fél év után beszünteti mûködését a Magyar Internet Világrádió és VilágTV (vilagradio.hu), finanszírozási gondokra hivatkozva. A cég az In-Forrás Kht. megszûntével nem jutott állami forrásokhoz, és elõfizetõket sem sikerült toboroznia.

Lézeres egér A svájci-amerikai Logitech bemutatta legújabb optikai egerét, amelybe fénykibocsátó dióda helyett lézeres nyomkövetõt épített. Az Agilent Technologies által kifejlesztett lézer alacsony hullámhosszon mûködik, ezért a gyártó szerint hússzor pontosabb, mint a hagyományos optikai egerek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?