Cyber hírek

  • 2001. július 12.

Külpol

Mesterséges szívA Louiseville-ben múlt hétfőn a világon első ízben beültetett mesterséges szív legjobb esetben is csak 60 napig lesz működőképes, állítják a sebészek. A titánium és műanyag ötvözéséből létrehozott pumpát az Abiomed vállalat fejlesztette ki mintegy húsz év alatt.
A készüléket a szívproblémáik miatt várhatóan egy hónapnál kevesebb ideig élő betegeknek ajánlják fel, bár az AbioCor mesterséges szív sem tart ki tovább két hónapnál. Az 1,4 kilogramm tömegű AbioCor készülék mellé a betegnek egy kétkilós lítiumelemet kell hordania az övén, amely egy külső és egy testbe épített tekercset tölt fel, amelyek a bőrön keresztül juttatják energiához a műszívet.

Ragadozó galaxisok A nagy galaxisok felfalják a kicsiket - állítja Rodrigo Ibata, a strasbourgi obszervatórium csillagásza, aki erre vonatkozó kutatásainak következtetéseit a Nature című brit szaklapban tette közzé. Ibata távcsöves megfigyelései során észlelte, hogy a mi csillagrendszerünkkel szomszédos Androméda-galaxis külső peremén egy elmosódott, maszatos foltra emlékeztető kisebb csillaghalmaz van. Következtetése szerint ez az Androméda egyik útitárs törpegalaxisából származó maradványegyüttes lehet, amelyet éppen "lenyel" az Androméda. A csillagászok már korábban kimutatták, hogy a világegyetemben a galaxisok általában távolodnak egymástól, az Androméda-galaxis viszont közeledik a Tejútrendszerhez, és 3-4 milliárd év múlva a két csillaghalmaz karambolozni fog egymással. A két spirális galaxisból további 1-2 milliárd év elteltével egyetlen hatalmas eliptikus csillaghalmaz alakul ki, miközben gázfelhőik találkozása eredményeként újabb csillagok alakulnak ki.

Nagy Testvér Díj Magyarországon Novemberben hazánkban is átadják a személyes adatok biztonságát veszélyeztető vagy sértő intézményeknek és vállalkozásoknak járó Nagy Testvér Díjat. A "Big Brother Award"-ot a személyes adatok tiszteletben tartása érdekében tevékenykedő Privacy International (www.privacyinternational.org) alapította 1998-ban, a magyar változatot az idei évtől a Technika az Emberért csoport (www.nagytestverdij.hu) osztja. Párját, a Brandeis-díjat - amelyet Louis Brandeis bostoni jogászról neveztek el, aki 1890-ben először hívta fel a figyelmet a személyes adatok védelmének fontosságára - az adatvédelem bajnokai kapják meg. Amerikában az idei Nagy Testvér Díjat az FBI nyerte, a Carnivore e-mail megfigyelő rendszerért. A magánszférát legjobban veszélyeztető vállalat a ChoicePoint lett, amely nagy mennyiségben kereskedik az internetfelhasználók adataival. A legrosszabb közhivatalnak járó díjat Tampa városa kapta a Super Bowl résztvevőinek megfigyeléséért. Életműdíjat kapott az Echelont üzemeltető amerikai nemzetbiztonsági hivatal (www.nsa.gov). Brandeis-díjat kapott Phil Zimmermann, a Pretty Good Privacy (PGP) e-mail titkosító program készítője.

Előzetesben a szatelitkóderek Számítógépes csalás elkövetésével gyanúsít az ORFK öt előzetesben lévő személyt, akik kódolt digitális csatornákhoz készítettek és kínáltak általuk gyártott Smart-kártyákat; a sértett francia műsorszolgáltatók szerint a kár eléri a 64 milliárd forintot. Az öt gyanúsított egyike angol állampolgár, akinek VII. kerületi lakásán a közelmúltban 800 darab, egyenként 80 ezer forint értékű hamis kártyát foglaltak le a rendőrök, míg a másik négy magyar személynél is találtak kisebb tételekben kártyákat. A gyanúsítottak interneten tartották a kapcsolatot egymással, a világhálón árulták terméküket, és postán küldték el a vevőkhöz Európa szinte valamennyi országába.

Arcfelismerő rendszer A floridai Tampa városának szórakozónegyedét arcfelismerő szoftverrel ellátott kamerákkal szerelték fel, amelyekkel a körözés alatt álló személyeket kívánják azonosítani. A 36 kamerából álló hálózattal itt vezették be először közterületen a Visionics "FaceIt" szoftverén alapuló rendszert, amelyet a januári Super Bowl-döntőn teszteltek először nyilvánosan. Akkor a kamerák 19, apróbb bűncselekményért keresett személyt szúrtak ki a tömegben, de letartóztatás nem történt. Az American Civil Liberties Union (www.aclu.org) civil jogvédő szervezet szerint a rendszer súlyosan sérti a polgárok szabadságjogait, míg a rendőrség úgy véli, nincs szó többről, mintha egy rendőr posztolna a sarkon.

A Greenpeace megszállta az egyik Echelon-állomást A Greenpeace aktivistái a múlt héten az amerikai rakétavédelmi tervek ellen tiltakozva közel negyven órán keresztül megszállva tartották az Echelon kémrendszer európai központjának számító Menwith Hills lehallgatóállomás több pontját. Az Észak-Yorkshire grófságban fekvő lehallgatóállomást 1956-ban alapították, és Európa legmodernebb kémközpontjának számít. A Greenpeace szerint Menwith Hills nemcsak az Echelon működésében játszik fontos szerepet, hanem az USA tervezett NMD rakétavédelmi rendszerében is. A Stop Star Wars elnevezésű akcióval (www.stopstarwars.org) arra hívták fel a figyelmet, hogy itt van az amerikai NMD "szeme és füle". A brit területen végrehajtott tiltakozó akció az amerikai függetlenség napján, július 4-én kezdődött.

Garantált nemű gyerekek A szülők egy új spermaszelekciós eljárás segítségével nagy biztonsággal megválaszthatják születendő gyermekük nemét. Az Amerikában kifejlesztett MicroSort-eljárás az X és az Y kromoszóma súlykülönbségét aknázza ki, nem pedig a már megtermékenyített embriók kiválogatásán alapul. Az eljárás a klinikai tesztek során több mint kilencvenszázalékos biztonsággal működött: az X kromoszómát hordozó spermiumokra szelektálva 284 embrió 92 százaléka nőnemű lett.

Pszichiátriára kerül a hacker Három év pszichiátriai kezelésre utalták be azt a 19 éves walesi számítógépkalózt, aki magát "az elektronikus kereskedelem szentjének" nevezte, és több millió dolláros kárt okozott ellopott hitelkártyaadatokkal. Leglátványosabb akciója az volt, amikor Bill Gates hitelkártyájával egy nagyobb tétel Viagrát rendelt a Microsoft vezetőjének. Védőügyvédje szerint Gray megszállottja lett küldetésének, ezért van szükség orvosi kezelésére.

Telefonos altatószolgálat A "Schlafen on demand" nevet viseli az osztrák Günter Aloys hoteltulajdonos által kiötlött, és Frank Wruss "mentális tréner és hipnotizőr" által hangokba formált szolgáltatás, melyet egy emelt díjas telefonszámon érhetnek el az álmatlanok. Meditatív zenei aláfestés mellett a szakember suttogását hallgatva állítólag hat percen belül garantált a hatás.

Mikrochip a papírpénzben A Hitachi kifejlesztett egy papírpénzbe ágyazható chipet, amely mindössze 0,4 mm széles, és drót nélküli adatátviteli moduljával 30 centiméteres távolságra képes adatokat sugározni. Papírpénzbe építve minden eddiginél hatékonyabban azonosíthatja a bankjegyeket.

Nukleáris hordozórakéta Atommeghajtásúra cserélné a NASA az eddig használt kémiai hajtóanyagú hordozórakétáit, melyek teljesítőképessége nem növelhető tovább. Az amerikai űrhivatal azt reméli, hogy a terv a korábbinál kevesebb ellenkezésbe ütközik a Bush-kormány alatt, az antinukleáris szervezetek ugyanakkor orosz rulettnek minősítették az elképzelést.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?