cyber hírek

  • 2003. október 9.

Külpol

n Lekapta a meteoritot Egy walesi iskolás fiú által készített fotográfia lett a nap képe a NASA honlapján - adta hírül az [origo]. A 15 éves Jonathan Burnett gördeszkás kunsztokat gyakorolt a barátaival a dél-walesi Pencoedban, amikor egy lángoló fénycsóva suhant át az égbolton, melyet sikerült lefényképeznie.
A képet e-mailben küldte el az Amerikai Ûrkutatási Hivatalnak, hogy megtudja, mit is örökített meg pontosan. A Föld légkörében szinte mindennaposak a meteoritbecsapódások, ám ritka alkalom, ha izzó csóvájukat megörökítik- nyilatkozott a NASA képviselője.

n Földsúroló aszteroida A 2003 SQ222 jelű égitest jelenlétére csak akkor figyeltek fel a csillagászok, amikor elhaladt a Föld mellett. Ha a kőből és ércekből álló tömb behatolt volna a légkörbe, hatalmas tűzgolyóként izzott volna fel, ám a kutatók szerint nem jelentett volna veszélyt. Az aszteroida a számítások szerint csupán 88 ezer kilométerrel vétette el a bolygót. Ezzel kereken 20 ezer kilométerrel közelebb haladt el, mint egy 1994-ben megfigyelt sziklatömb, emlékeztet a New Scientist. Az aszteroida szeptember 27-én haladt el mellettünk, de az arizonai Lowell obszervatórium kutatói csak egy nappal később észlelték. Az elmúlt években több, közelben elsuhanó aszteroidát tudtak megfigyelni. 2002-ben például egy 80 méteres tömb 120 ezer kilométerre közelítette meg a Földet. Ha ütközési pályán repült volna, a becsapódás több ezer négyzetkilométernyi területet pusztított volna el.

n Börtön a szakértőnek? Több évtizedes börtönbüntetést is kiszabhatnak egy amerikai biztonsági cég elnökére, mert amerikai stratégiai hálózatok saját kezű feltöréséről beszélt a sajtónak - adta hírül az Index. A 36 éves Brett Edward O`Keefe, a Forensic Tech Solutions elnöke nyilvánosan elismerte, hogy betört az amerikai hadsereg, haditengerészet, energiaipari minisztérium és a NASA számítógépes rendszereibe, mert a cyberterrorizmus veszélyeire akarta felhívni a figyelmet. Szerencsétlenségére a hatóságok a történtek iránt csekély megértést tanúsítanak: O`Keefe-t letartóztatták, rá és munkatársaira most akár 30 év börtönt is kiszabhatnak. Bruce Schneier elismert biztonsági szakértő szerint álságosak a betörők magyarázatai. "Senki nem kérte ezeket a fiúkat, hogy törjenek be a hálózatokba. Ez a magyarázat a hacker klasszikus önvédelmi reakciója" - idézte a Los Angeles Times Schneier szavait. Egyvalami viszont eltér a klasszikus példától: O`Keefe-t és kollégáit nem betörés közben vagy visszanyomozva fogták el, hanem a sajtó útján maguk adtak számot a felfedezett biztonsági hiányosságokról.

n Jön a Napster 2 Az egykori fájlcserélő börze kétévi távollét után a jövő héten tervezi a visszatérést. A rendkívül népszerű vállalat 2001-ben a szerzői jogok megsértése miatt kénytelen volt beszüntetni tevékenységét. 2003. október 9-től legális szolgáltatással, Napster 2 név alatt száll be az online zenei szolgáltatók piacára. A Napster kezdetben egy új tesztoldalon több mint félmillió dalból álló katalógust mutat be, amelyből a felhasználó tetszés szerint válogathat, és díj ellenében bármit letölthet. A Napster még nem közölte, mennyibe kerül majd egy-egy szám.

n Százezrek életébe kerül a klímaváltozás Jelenleg minden évben mintegy 160 ezer ember életébe kerülnek a globális felmelegedés mellékhatásai. Ezek közé tartozik többek közt az újabb szélességi fokokat meghódító malária és a rossz termés miatti alultápláltság és éhezés. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a londoni trópusi betegségek intézete (LSHTM) által összeállított tanulmány szerint a legnagyobb veszélynek a fejlődő országokban élő gyermekek vannak kitéve. "Becsléseink szerint a klímaváltozás évente 160 ezer halálesetért tehető felelőssé. A felmelegedés nyomán jelentkező járványok áldozatainak száma 2020-ig akár meg is duplázódhat" - jelentette ki a moszkvai klímakonferencián Andrew Haines, az LSHTM professzora. Mint elmondta, a most ismertetett becsléseik kialakításánál különböző tényezőket, például az orvosi ellátás javulását is figyelembe vették. A legtöbb áldozatra az afrikai, latin-amerikai és délkelet-ázsiai országokban kell számítani.

n e-börtön Közel 20 fogva tartott mellett 30 dolgozó is részt vesz a fiatalkorúak börtönében indított távoktatási programban Szirmabesenyőn. A tanulók a tananyag elsajátítása után érettségi vizsgát tehetnek. A képzés során a tanulók az interneten keresztül kapott feladatok megoldásával és visszaküldésével egyéni ütemterv szerint sajátíthatják el a tananyagot.

n Kiszivárgott a Half-Life 2 A Valve Software képviselője, Gabe Newell egy Half-Life rajongói fórumban megtörve ismerte el, hogy a régóta várt Half-Life 2 számítógépes játék forráskódját eltulajdonították és kitették az internetre. A forráskód révén nemcsak a cég legfontosabb üzleti titkai, az alkalmazott szoftveres eljárások alapjai fejthetők vissza, de csalni is könnyű lesz a játékban.

n Letölthető az OpenOffice 1.1 Az openoffice.org címről letölthető ingyenes irodai szoftvercsomag a szokásos dokumentumformátumok mellett támogatja a PDF fájlok exportját és részben importját, valamint a flat XML és XHTML, Macromedia Flash, DocBook és különböző PDA formátumokat. Jelenleg a programcsomag Windows, Linux és Solaris operációs rendszerekre írt változata tölthető le, angol nyelven.

n A PS2 számítógépnek számít A Sony Playstation 2 (PS2) nem játékkonzol, hanem számítógépnek minősül. Erre a döntésre jutott az Európai Bíróság határozatát felülvizsgáló fellebbviteli tanács. Mivel a játékkonzolok vámja magasabb a számítógépekénél, a Sony több millió eurós vámvisszatérítésre számíthat.

n Távirányítós számítógép A Microsoft bemutatta multimédiás operációs rendszerének legújabb változatát, a Windows XP Media Center Edition 2004-et. Hamarosan Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is megjelennek azok a számítógépek, melyeken a felhasználók távirányítóval vezérelhetik a multimédiás funkciókat.

n Disney csak számítógépen A kézzel animált rajzfilmek úttörője, az amerikai Disney a jövőben elsősorban számítógépen készít filmeket. A filmgyártó aktuális programjában már csak két, hagyományos kézi munkával készült rajzfilm található, mert a nézők jobban kedvelik a háromdimenziós képet nyújtó digitális rajzfilmeket.

Figyelmébe ajánljuk