Cyber hírek

  • 2002. november 21.

Külpol

Vatikáni kéziratok A HP és a Szentszék most bemutatott közös projektje milliók számára biztosít online hozzáférést a kéziratok, dokumentumok és ősi szövegek világszerte egyedülálló gyűjteményeként ismert vatikáni Apostoli Könyvtár óriási művészeti és kulturális örökségéhez. A Szentszék honlapjának új szekciója (http://www.vatican.va/) több, eddig csupán tudósok és professzorok számára elérhető kézirat képét teszi közzé a világhálón.n tizenegymilliárd dolláros internetprogram Dél-Korea 13 300 milliárd vont (10,9 milliárd dollárt) szán arra, hogy 2005-ig minden háztartásnak legyen szélessávú internet-hozzáférése - közölte a szöuli kormány.
A 48 millió lakosú ország már most is a világ legjobban internetesített társadalma: összesen 10 millió háztartásnak van hozzáférése a világhálóhoz. A távközlési minisztérium közlése szerint a szerdán bejelentett program célja az, hogy ezt a számot még 35 százalékkal bővítve, az összes, 13,5 millió dél-koreai háztartásba bevezessék az internetet. A példátlanul magas ellátottság meglátszik a tőzsdén is, ahol a részvényforgalom 65 százaléka zajlik az interneten keresztül - írta a Reuters. Japánban ez az arány alig 3,8 százalék. A teljes ellátottságot célzó programot zömmel a KT Corp., a legnagyobb dél-koreai távközlési vállalat és más internet-szolgáltatók finanszírozzák, a kormány csak egy viszonylag kis értékű hitellel száll be a beruházásba.

n Sulinet Expressz A Sulinet Expressz program célja technikai oldalról biztosítani, hogy a magyar közoktatás a XXI. századba léphessen; a programot Magyar Bálint oktatási miniszter indította útjára szombaton a budapesti Educatio 2002 nemzetközi oktatási szakkiállításon. A miniszter elmondása szerint a Sulinet Expressz segítségével szeretnék elérni, hogy 2004-2005-re minden oktatási intézmény a világhálóra kapcsolódjon a jelenleginél nagyobb sávszélességgel, valamint 300 határon túli magyar iskolának és kulturális intézménynek is biztosítsák az internet-hozzáférést. Az oktatási miniszter szerint a Sulinet Expressz egyik célja, hogy a digitális információhordozók bekerüljenek az oktatás fő áramába, ezért a program keretében felgyorsul a digitális tananyag-fejlesztési program, és elindul az e-learning program is.

n Kiadják a brit hackert A brit hatóságok úgy döntöttek, hogy kiadják Amerikának Gary McKinnon állástalan rendszergazdát, akit az amerikai hadsereg és a NASA által működtetett hálózatok 92 rendbeli feltörésével vádolnak. Virginia állam ügyészsége szerint a brit állampolgár a betörésekkel 14 államban összesen 900 ezer dolláros kárt okozott. Ha a nyolc vádpontban bűnösnek találják, a hacker tízévi börtönbüntetésre és vádpontonként 250 ezer dolláros pénzbüntetésre számíthat. McKinnon ügyvédje közölte, hogy ellenzik a kiadatást, mivel a férfit Nagy-Britanniában is bíróság elé lehetne állítani. McKinnont márciusban fogták el Nagy-Britanniában, a NASA rendszerének feltörése után, augusztusban azonban szabadon eresztették. Tartózkodási helye jelenleg ismeretlen. A Bush-kormányzat a tavaly szeptemberi terrortámadások nyomán szigorította a hackerellenes törvényeket - az Egyesült Államok azóta fokozottan lobbizik más országok kormányainál a nemzetközi számítógépes bűnesetek közös felderítése érdekében.

n Önmegsemmisítő DVD Az USA egyes államaiban a Nappy Roots zenekar lemeze mellé egy ingyenes DVD-t is kapnak a vásárlók, amin a zenekar új zenei DVD-jének 10 perces promóciós anyaga található. A lemez azonban nyolc óra múlva megsemmisíti önmagát - adta hírül az Index a New York Times nyomán. A Flexplay amerikai cég által kifejlesztett technika lényege, hogy a lemezre egy olyan réteget visznek fel, mely a levegővel érintkezve oxidálódik, és így átlátszatlan felületet képez. Ezzel az eljárással maximum 60 óra élettartamú lemezek gyárthatók. A latin-amerikai MTV Video Music Awards díjkiosztóján is ilyen lemezeken kapják majd meg a sajtó képviselői a Halj meg máskor! című James Bond-film promóciós anyagát. Az önmegsemmisítő lemezek elsősorban reklámcélokat szolgálhatnak majd. Egy másik gyártó, a Spectradisc arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a lemezek ideálisak lehetnek azoknak, akik utazás közben szeretnének filmeket nézni, a hagyományos lemezeket azonban csak nehezen tudnák visszajuttatni a kölcsönzőkbe.

n Gyűlöletbeszéd Az Európa Tanács által hozott új jogszabály bünteti az interneten megjelenő rasszizmust és diszkriminációt, ideértve a más, ilyen jellegű oldalakra mutató linkek szerepeltetését is. Az európai internetes bűnözés elleni megállapodást kiegészítő rendelkezés már túljutott a Miniszteri Bizottságon, az Európa Tanács döntéshozó szervén. A rendelkezés kiterjed minden olyan "írott, képi vagy más megjelenítésére azoknak a gondolatoknak, melyek faj, bőrszín, származás, nemzeti és etnikai hovatartozás vagy vallási meggyőződés alapján egy személy vagy egy csoport elleni gyűlöletre, diszkriminációra vagy erőszakra bujtanak fel, támogatják vagy hirdetik ezeket". A szabályozás említi azokat a weblapokat is, melyek az emberiség elleni bűntetteket - különösen a II. világháború alatt történteket - tagadják vagy hamisan mutatják be. Így a holokauszttagadó vagy -relativizáló oldalak is a jogszabály hatálya alá esnek, írta a Wired. Mivel azonban az ilyen típusú megnyilatkozások az Egyesült Államokban az alkotmány első kiegészítésének, azaz a szabad véleménynyilvánítás jogának védelme alá esnek, a jogszabály kritikusai szerint annak csak annyi eredménye lesz, hogy a raszszista propagandaoldalak amerikai szerverekre kerülnek át.

n Gyalogosradar Egy újszerű érzékelő segítségével akár a sétáló embereket is fel lehet ismerni, mégpedig a járásukról. Az autók sebességét mérő radarokhoz hasonló elven működő készülékkel a test bizonyos viszonyítási pontjainak mozgását elemzik. A Georgia Institute of Technology által kifejlesztett rendszer az eddigi tesztek során 80-95 százalékos biztonsággal képes volt felismerni az 5-15 méteres távolságban haladó kísérleti személyeket.

n Háztartási defibrillátor Az amerikai egészségügyi hatóságok jóváhagyták, hogy megjelenjenek az amerikai piacon az első, kimondottan otthoni használatra szánt defibrillátorok. Az Egyesült Államokban minden évben mintegy 220 ezer ember veszti életét úgy, hogy minden előzetes jel, figyelmeztetés nélkül egyszerűen leáll a szíve. A Philips által kifejlesztett házi defibrillátor észleli, ha a betegnek van szívverése, s ilyen esetben egyszerűen megtagadja a működést.

n Kettős napkitörés Amerikai csillagászok közölték: első ízben észleltek kettős napkitörést a Nap két, egymással szemben fekvő pontján. Hasonlóan nagy erejű és egyidejű robbanásokat a múltban már gyakran megfigyeltek, de azok még soha nem következtek be egymástól ennyire távol eső két ponton, mint ezúttal - jelentették ki az Új-Mexikó állambeli Sunspot országos napmegfigyelő állomásának tudósai.

n Titanic A Titanic elsüllyedése után 90 évvel kanadai kutatóknak sikerült megállapítaniuk annak az áldozatnak a személyazonosságát, akit Halifax temetőjében, az Ismeretlen Kisgyermek sírjában helyeztek 1912-ben örök nyugalomra. Ontario állam Lakehead egyetemének szakértői DNS-minták elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a halott kisfiú minden kétséget kizárólag a szerencsétlenség idején 13 hónapos finn Eino Panula.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?