Cyber hírek

  • 2003. február 27.

Külpol

Magyarország.hu Múlt csütörtökön magyarorszag.hu címen megjelent az új kormányzati portál, melynek fenntartása évente előreláthatólag 600 millió forintba kerül majd. A hírekkel, fórumokkal, EU-információval induló oldalt hamarosan virtuális okmányirodával egészítik ki - a korábbi kormányportál, az ekormanyzat.hu párhuzamosan tovább üzemel, bár a két oldal tartalma között sok az átfedés.n DNS-vonalkód A brit kormány olyan jogszabályon dolgozik, amely a génmódosított élőlények és a belőlük készült termékek azonosítása érdekében "DNS-vonalkód" alkalmazására kötelezné a biotechnológiai cégeket - adta hírül az Index a New Scientist nyomán.
A Nemzeti Mezőgazdasági Botanikai Intézet (NIAB) ezen a héten zárta le a DNS-vonalkód-technológia szabadalmi bejegyzését. Az eljárás könnyebbé tenné az ellenőrök számára, hogy nyomon kövessék a génmódosított élelmiszerek útját, illetve leleplezzék a génmódosított törzsek által elszennyezett terményeket. Az ötlet szerint ugyanannak az egyedi DNS-szakasznak a bevitele minden génmódosított szervezetbe egyszerű teszt alapján kimutathatóvá teszi a beavatkozást, a biológiai funkciókkal nem rendelkező DNS-vonalkód emellett részletes adatokkal szolgálhat magáról a termékről. Jelenleg nehézkes a génkezelt termékek azonosítása, mert az ellenőrzéshez pontosan tudni kell, mit keresnek.

n Univerzális donorsejtek A wisconsini egyetem kutatóinak egy egereken rutinszerűen alkalmazott eljárással sikerült kitörölniük az embrionális őssejtekből egy ritka genetikai betegség (Lesch-Nyhan-szindróma) génjét. "Ez lehetővé teszi számunkra a teljes emberi génkészlet manipulálását" - nyilatkozta a CNN-nek dr. Thomas Zwaka orvos és molekulárbiológus, aki A. J. Thomson őssejtkutatóval együtt készítette el a tanulmányt. Thomson laboratóriuma a világon elsőként tudott embrionális őssejteket előállítani. Ezeket az őssejteket azokból az embriókból nyerték, amelyeket a lombikbébiprogramra jelentkező párok nem használtak fel. A megtermékenyített, de mindössze néhány alkalommal osztódott petesejtekből kinyert őssejtek még bármilyen típusú sejtté képesek átalakulni, az öregebb sejtek működését azonban már sokkal nehezebb átprogramozni. Az új eljárással az őssejtek génállománya manipulálhatóvá vált, így univerzális donorsejteket lehet létrehozni, amelyeket bárkibe be lehet majd ültetni a kilökődés veszélye nélkül. Az új eljárás helyettesítheti a terápiás klónozást is: a klónozás során a páciens egy sejtjéből egy korai embriót állítanak elő, amelyből ki lehet nyerni az őssejteket. Ez azonban igen vitatott módszer, ugyanis a folyamat során emberi lény, egy embrió keletkezik, amelyet később elpusztítanak.

n Big Brother-díj a Google-nek? A Public Information Research (PIR) nevű civil szervezet - a sokak szerint kissé paranoid Daniel Brandt alapítóval az élen - Big Brother-díjra jelölné a legnépszerűbb internetes keresőt, a Google-t - adta hírül az Index a Salon.com nyomán. A kereső szerintük visszaél a felhasználók adataival, és titokban flörtöl a nemzetbiztonságiakkal. A PIR szerint a Google egyáltalán nem az a jófej cég, aminek a legtöbben tartják; Google-Watch című weboldalukon (www.google-watch.org) részletesen ismertetik, hogy a világ jelenleg legnépszerűbb keresője hogyan sérti meg a legalapvetőbb adatvédelmi előírásokat. Emiatt szerintük a Google megérdemelné a 2003-as Big Brother-díjat, ami azoknak jár, akik az adott évben a legtöbbet tették az emberek magánszférájának megsértéséért. A Google volt például az első kereső, ami olyan cookie-t - azaz a felhasználó azonosításához adatokat szolgáltató fájlt - telepített a látogatók gépére, ami csak 2038-ban jár le. A Google minden kereséskor tárolja a cookie azonosítóját, a felhasználó IP-számát, az időpontot, a keresési kifejezéseket és a böngésző típusát. Sőt a Google az IP alapján - tehát a felhasználó tartózkodási helye szerint - rendszerezi az eredményeket. A PIR felhívja a figyelmet arra is, hogy Matt Cutts, aki 2000 januárja óta a Google vezető mérnöke, korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (National Security Agency, NSA) munkatársa volt.

n Webkamerák Bagdadban Webkamerákat szerelnek fel független külföldi újságírók Bagdad központjában és később más városokban is az utcákon, hogy élőben közvetítsenek az interneten az iraki lakosok életéről, illetve az esetleges háborúról. A projekt elsődleges célja a szervezők szerint a tömegmédia torzításainak megelőzése. Az első kamerákat múlt szerdán állították üzembe Bagdadban. A független külföldi újságírók által indított, a www.webcaminiraq.org címen elérhető kezdeményezést azonban minden bizonnyal támogatják az iraki hatóságok, ugyanis az országban a digitális kamerák felszereléséhez több minisztérium, köztük a belügyi tárca engedélye is szükséges. Az iraki vezetés abban reménykedik, hogy ez hozzájárul a világban tapasztalható háborúellenes hangulat erősödéséhez. Arra az esetre, ha megszűnne az áramszolgáltatás vagy más probléma lépne fel, elindították a Waiting for the Webcam in Iraq (www.waitingforthewebcaminiraq.org) nevű oldalt is, ide várnak minden hasonló anyagot az Irakban tartózkodó fotósoktól és operatőröktől, ez az oldal így problémák esetén az előző alternatívájaként működhetne.

n Cybersport Egyesült a legnagyobb hazai multiplayer portál, az Mportal (www.mportal.hu) és a Magyar Cybersport Egyesület, ezzel létrehozva a legnagyobb hivatalos magyarországi cybersportszervezetet, amelynek célja közösségbe tömöríteni, segíteni és koordinálni az internetes játékosok táborát.

n Eladták az AltaVistát Az internetes keresőszolgáltatást üzemeltető amerikai Overture Services kedden bejelentette, hogy 140 millió dollárnyi készpénzért és részvényért megvásárolja az AltaVista keresőt és portált, melyet az internetboom csúcsán több mint kétmilliárd dollárért vásárolt meg jelenlegi tulajdonosa, a CMGI.

n Okos melltartó Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy "okos" melltartót, amely szorosabbra feszíti a vállpántokat, ha a viselője érdekei ezt kívánják. A polimerek vizsgálatával foglalkozó intézet már ugrást elemző térdvédőt is készített. A melltartó olyan szövetből készült, amely különleges külső rétege révén képes összehúzódni, ha a nyúlása meghalad egy előre meghatározott mértéket.

n Nigériai válasz A nigériai levelek néven elhíresült csalássorozat segélykérő levelére vicces válaszok generálhatók egy weboldallal. A www.flooble.com segítségével megfelelő válasz, esetleg hasonló segítségkérő e-mail készíthető a milliós ígéretekkel jelentkező hercegek, diktátorok özvegyei számára.

n Neurocsip A Max-Planck Intézet és az Infineon együttműködésében eddig nem látott pontossággal sikerült felfogni az idegsejtek elektromos jeleit. Az első sikeres méréseket csigák idegsejtjein végezték. A neurocsip felerősítette a jeleket, és kiértékelésre egy számítógéphez továbbította őket.

Figyelmébe ajánljuk