Dánia meggondolta magát: nem épít saját oltóanyaggyárat

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 6.

Külpol

Az állam inkább egy, már fejlesztés alatt álló dániai gyógyszergyár vakcináját támogatja.

Dánia mégsem építi meg a korábban bejelentett nemzeti oltóanyaggyárat, és inkább egy hazai fejlesztés alatt álló, a koronavírus elleni vakcinára fordítja erőforrásait - közölte a koppenhágai gazdasági minisztérium hétfőn.

Mette Frederiksen kormányfő áprilisban jelentette be, hogy Dánia szeretne mRNS-vakcinákat gyártani 2022-ig. Akkor azt mondta: a kormány néhány hét múlva pályázatot ír ki egy hazai oltóanyaggyár felépítésére és üzembe helyezésére.

 Koppenhága azóta piackutatást végzett, hogy kiderítse, van-e értelme a pályázat kiírásának - írta közleményében az iparügyi, gazdasági és pénzügyi minisztérium.

A dán kormány arra az eredményre jutott, hogy a Bavarian Nordic dániai gyógyszergyár fejlesztés alatt álló vakcinájának támogatásával mozdíthatja elő a leghatékonyabban a jövőbeli oltóanyaggyártást. Emiatt a pályázatra vonatkozó terveket törölték.

A koppenhágai kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy 800 millió koronával (mintegy 37,6 milliárd forinttal) támogatja a Bavarian Nordicot koronavírus elleni vakcinájának kifejlesztésében. Az oltóanyag fejlesztése közeledik a kettes fázisú klinikai vizsgálatok szakaszához.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk