Megalapították a fájlmegosztók egyházát

Egy a szerver

  • - izs -
  • 2012. január 7.

Külpol

Svédországban vallás lett a fájlmegosztás, miután a hatóságok hivatalosan is elismerték a Kopimizmus Egyházát. A nagyjából háromezer hívőt számláló közösség szellemi vezetőjével telefonon beszélgettünk a tiszta hit, a magasztos szertartásrend és a jól működő szerver fontosságáról.

„A hitünk alapja az, hogy az információ szent, a másolás – ami révén megsokszorozhatjuk az információ hordozta értékeket – pedig szentség” – foglalta össze vallásuk lényegét Isak Gerson a narancs.hu-nak. Mint elmondta, évek óta hisznek ezekben a tanokban, így tavaly elérkezettnek látták az időt, hogy hivatalosan is egyházzá váljanak, s harmadik nekifutásra el is ismerte vallásukat az illetékes hatóság.


Kérdésünkre, hogy más, viccből létrehozott vallások is léteznek-e Svédországban, Gerson némi megbántottsággal a hangjában közölte, hogy más egyházakról nem nyilatkozhat, de az övék teljesen komoly: a fájlcserélők valódi és odaadó vallási közösséget alkotnak. Mindazonáltal vallásuk egyelőre csak az információmegosztásból áll, mely szertartást a hívők egymástól távol, az interneten keresztül gyakorolják. „Változó, hogy egy-egy szertartás alkalmával mit csinálunk – leginkább attól függ, hogy milyen a szerver, illetve az internet minősége” – avatott be minket liturgiájuk technológiai hátterébe a spirituális vezető.

A kopimik kis közösségében jól felépített klérus működik, melynek tagjairól annyit árult el Gerson, hogy „ők kicsivel többet tudnak, mint a többiek”. A vallásalapító elismeri, hogy van még mit fejleszteni a teológiájukon, ami jelen pillanatban egy szem tételből áll (az információ szent – a csere szentség): elmondása szerint tervezik az információcsere spirituális értékének további kifejtését csakúgy, mint vallásuk mibenlétének részletgazdag meghatározását.

Emellett persze további hívek csatlakozására is számítanak, akik – miközben magukévá teszik a Kopimizmus Egyházának magával ragadó tanait – már meglévő vallásukat is szabadon gyakorolhatják (már amennyiben van nekik).

Az embereket több dolog is csábíthatja a Kopimizmus – egyébként istenmentes – Egyházába: például az, hogy helyváltoztatás, illetve anyagi hozzájárulás nélkül is egy pillanat alatt a közösség tagjai lehetnek. Csupán csak egy dolgot kell tenniük: fájlokat másolni és cserélni. De ez sem kötelező – elég, ha hisznek benne.

Figyelmébe ajánljuk