Egyezteti óráit a két Korea

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. április 30.

Külpol

Látványos gesztussal folytatódik a közeledés.

Május 5-én átállítják az órákat Észak-Koreában, így Észak- és Dél-Koreában csaknem három év után ismét ugyanannyi lesz az idő – döntött hétfőn a phenjani parlament.

Északon 30 perccel állítják majd előre az órákat. A kommunista rezsim állami médiája szerint azért, hogy előmozdítsák a két ország közötti megbékélést és egységet.

Jun Jung Csan dél-koreai elnöki szóvivő tudatta, hogy meglepetésre maga Kim Dzsong Un észak-koreai vezető javasolta, hogy a két ország óráit hozzák ismét összhangba.

„Miután mi tértünk el a hagyományos időzónától, mi is igazítjuk most vissza az óramutatókat. Ezt be is jelenthetik” – idézte Jun Kimet.

Észak-Korea hivatalosan a „japán gyarmati múlt maradékának levetkőzésével” indokolta 2015-ben, hogy az ország óráit 30 perccel visszaállították. A két Korea által addig használt időzónát ugyanis még akkor állapították meg, amikor a Koreai-félsziget Japán gyarmata volt 1945 előtt.

Mint arról beszámoltunk, egy múlt heti, történelmi csúcstalálkozó után a két ország vezetője a koreai háború lezárására és Észak-Korea atomprogramjának leállítására tett ígéretet. A nyugati vezetők óvatos optimizmussal fogadták a fejleményeket.

A háború lezárásáról és atommentesítésről állapodtak meg a két Korea találkozóján

A NATO és az EU is üdvözli a fejleményeket. Az Európai Unió és a NATO üdvözölte a pénteken lezajlott Korea-közi csúcstalálkozót, amely mindkét nemzetközi szervezet szerint nagyon fontos első lépésnek számít. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár „biztatónak” nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai államfő találkozóját, ugyanakkor leszögezte, rengeteg munka vár még a felekre a válság rendezéséig.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.