Ennyi volt: lemondott a cseh kormány

  • narancs.hu
  • 2018. január 17.

Külpol

Másodjára sem ment.

Ez volt Andrej Babiš második kormányalakítási kísérlete, ám mivel tegnap nem kapott bizalmat a parlamentben, ezért a cseh kisebbségi kormány a mai napon benyújtotta lemondólevelét Milos Zeman államfőnek.

A döntés várható volt, ugyanis Babiš pártjával húzódoznak koalícióra lépni, legfőképp azért, mert  Babiš ellen épp büntetőjogi eljárást folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A hivatalos cseh szabályok szerint még egy kormányalakítási lehetőségre van lehetőség, de már nem az államfő, hanem a képviselőház elnöke megbízásával.

Az új kormányalakításról szerda délután megkezdődhetnek a tárgyalások. Nem hivatalos értesülések szerint a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kész tárgyalni az új kormányban való részvételről.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?