Erdoğan Törökországában az ötödikesek a tavalyi puccs kapcsán tanulják meg, mi is az a szabadság

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. augusztus 18.

Külpol

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

Bekerül Törökországban az ötödik osztályos honismereti tankönyvbe a tavaly július 15-i puccskísérlet, számolt be az MTI a Habertürk nevű török napilap nyomán.

Az incidens feldolgozására hat oldalt különítettek el a szerzők, ahol a diákok olyan fogalmakkal ismerkednek meg, mint a puccs, az áruló, a kegyetlenség vagy a vértanúság. Az összeesküvésről szóló rész elején azt kéri a tankönyv a diákoktól, hogy fogalmazzák meg írásban,

mit jelent számukra a szabadság.

Majd azt kérdezik a gyerekektől, hogy szerintük az állampolgárok hatással vannak-e egy ország vezetőinek a megválasztására. (Ne feledjük el, Törökországról beszélünk!)

Az ötödik osztályosok feladatai között szerepel az is, hogy

beszédet kell tartaniuk a függetlenségről,

valamint fiktív e-mailt kell írniuk egy külföldön élő, de törökül értő személynek a július 15-én történtekről. A tankönyv egyúttal olyan kérdésekre is választ vár a gyerekektől, mint hogy a történelmi események emlékezete hogyan járul hozzá a nemzet jövőjéhez.

2016. július 15-ének éjszakáján az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 249-en vesztették életüket, rajtuk kívül további 35 puccsista halt meg. Erdoğan pedig azóta is erre az eseményre hivatkozva börtönöz be és lehetetlenít el százakat.

Figyelmébe ajánljuk