Finnország visszalépett, nem építtetnek atomerőművet a Roszatommal

  • narancs.hu
  • 2022. március 23.

Külpol

Gyakorlatilag ez lett volna a Paks 2 mintaprojektje.

Finnország gazdasági minisztere, Mika Lintilä szerdán a helsinki parlamentben kijelentette, hogy "teljesen kizárt", hogy építési engedélyt kapjon a Hanhikivi atomerőmű megépítése - írja a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy az erőmű gyakoratilag a paksi beruházás "testvérének" tekinthető, ugyanis szintén a Roszatom lett volna a kivitelező, illetve ugyanazt a típust építették volna fel Finnországban is, mint amit Paksra terveztek. Nem elhanyagolható különsbség azért volt a projektben: a finnek ugyanis Pakssal ellentétben nem orosz államközi hitelből fedezték volna az építést. A beruházás fővállalkozója egy vegyesvállalat lett volna, aminek 34 százalékos tulajdonosa a Roszatom, a a többiben pedig finn állam és más  önkormányzati és magáncégek.

A 444.hu emlékeztet a finneknél már előbb elkezdődött az engedélyeztetési eljárás, mint a Paks 2 esetében, de még nem adták ki a létesítési engedélyt. Ennek oka a lap szerint az, hogy a Roszatom által beígért erőmű tervei nincsenek készen, mert az EU-s szabályok szigorúbbak, és az ennek megfelelő kiegészítések még hiányosak voltak. A cikk hozzáteszi: "nem hivatalosan az terjed, hogy a magyar hatóságnak is ez a baja, és ezért nem adták ki még az engedélyt Paksra".

Kiemelik: a finn projekt és engedély várakoztatása eddig fontos érv volt a magyar engedélyeztetésben is, ugyanis a magyar engedélyezést intéző OAH úgy gondolkozhatott,hogy amíg a finn engedély nincs meg, addig ők is várhatnak.

Most azonban már biztos: a finn engedélyes sosem lesznek meg. Mika Lintilä azzal indokolta a döntését, hogy

nem lehet olyan cégre bízni egy finn atomerőmű megépítését, amelyik megsértette a nemzetközi jogot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk