Itt a Tusk-terv: Jövő májusban döntenének a menekültkvótákról

  • narancs.hu
  • 2017. október 18.

Külpol

Az Európai Tanács elnöke ügyesen a magyar választások utánra tárazta be a témát.

Első ízben decemberben tárgyalnának, jövő májusban vagy júniusban pedig döntenének is az EU menekültügyi reformjáról az uniós kormány- és államfők – írja a Bruxinfo. A menetrend Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke által közzétett napirendből derült ki.

E szerint az Európai Tanács december 14-15-i ülésen kerül majd először napirendre a téma, megállapodást Tusk a 2018. május 17-i vagy június 28-29-i tanácskozáson vár. A Bruxinfo forrásai megjegyzik, valószínűleg nem véletlen, hogy Tusk a jövő áprilisi magyar választások utánra időzítette a döntést.

A menekültügyi reform több javaslatot tartalmaz – például a menekültügyi eljárásra vagy a menekültstátuszra vonatkozókat is –, legfontosabb eleme azonban az úgynevezett dublini rendszer átalakítása. A dublini rendszer határozza meg, hogy az EU területén beadott menedékkérelmek elbírálásáért melyik tagállam a felelős.

Az Európai Bizottság 2016 tavaszán tett javaslatot a rendszer megreformálására. Ennek volt része a menedékkérők tagállamok közötti állandó elosztása (ezt meg kell különböztetni az ideiglenes elosztástól, amely egy elfogadott határozat volt, ennek értelmében kellett volna Magyarországnak 1294 menedékkérőt átvennie Olaszországtól és Görögországtól).

A Bizottság eredeti javaslata azt tartalmazta, hogy ha egy tagállamban az arányos mérték 1,5-szeresét meghaladja a beadott menedékkérelmek száma, minden további menedékkérőt át kell helyezni a többi, alacsonyabb migrációs nyomás alatt lévő tagállamba. Aki nem hajlandó részt venni az elosztásban, menedékkérőnként 250 ezer eurós büntetésre számíthat.

Az Európai Tanács ülése

Az Európai Tanács ülése

Fotó: MTI/Európai Tanács

A Tanácsban nagy valószínűséggel puhul majd a javaslat, a V4-ek például azt szeretnék elérni, hogy a menekültek átvételét a határvédelemhez vagy a migránsok visszatoloncolásához való erőteljesebb hozzájárulással is ki lehessen váltani.

A Tanácsból kiszivárgott információk szerint a formálódó megoldás ezt csak részben engedné meg, viszont évi 200 ezer főben limitálná az áthelyezhető menedékkérők számát. A büntetés mellett ugyanakkor jelentős forrásokkal ösztönözné is a tagállami kormányokat a részvételre.

Ha a tagállami vezetők tanácskozásán megállapodás születik is, a konkrét döntést a belügyminiszterek tanácsa hozhatja meg, és itt már elvben lehetőség van minősített többséggel is szavazni. A tanácsi álláspontot ugyanakkor el kell fogadtatni az Európai Parlament többségével is, ami várhatóan nem lesz egyszerű menet, mivel a képviselők a tagállamok közötti erősebb szolidaritást szorgalmazzák.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?