Itt követelheti mindenki: függesszék fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban – most!

  • narancs.hu
  • 2017. április 25.

Külpol

Petíció az Európai Néppárthoz.

Az Európai Néppárt e hét végén tart tanácskozást, ahogy mondani szokták, a kialakult helyzetről. Természetesen a lex CEU után kialakult helyzetről beszélünk, közelebbről arról, hogy vajon tanácsos lenne-e kizárniuk a magát kereszténydemokratának tudó pártszövetségből a Fidesz-KDNP-t. A döntéshez alábbi petícióval nyújt segítséget Dorothee Bohle társadalomtudós, a CEU volt oktatója és a Firenzei Európa Egyetem jelenlegi professzora. Aláírni, csatlakozni hozzá pedig itt lehet.

*

Levél

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselő-csoportjának elnöke és

Joseph Daul, az Európai Néppárt elönke részére

 

Függesszék fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban – most!

 

Tisztelt Elnök Úr!

Az Európai Néppárt tisztelt tagjai!

Mi, e petíció aláírói, arra kérjük Önöket, hogy függesszék fel a Fidesz és tőle nem független testvérpártja, a KDNP tagságát. Volt már arra példa, hogy egy európai kormányzó párt jelentősen mérsékelte populista irányvonalát az után, hogy egy nagy pártcsalád felfüggesztette, majd feltételesen állította helyre a tagságát.

Hisszük, hogy a Magyarországon jelenleg bevezetett politikai lépések súlyosan ellentétesek az európai értékekkel. Ezért egyetemes európai érdek az, hogy ne fogadják el a következőket.

Azt, hogy nem kormányzati szervezeteket, ha külföldről pénzbeli támogatást kapnak a projektjeikre, az „idegen ügynök törvény” megbélyegezze; mindez pedig orosz példára történjen, mely orosz példát a Fidesz-KDNP egyébként is aggasztóan gyakran másolja az európai legjobb gyakorlatokkal szemben.

Azt, hogy a nem kormányzati szervezetektől és az ellenzéki pártoktól megtagadják az egyenlő hozzáférést a közmédiumokhoz.

Azt, hogy független médiumok, mint például a Népszabadság, a Figyelő vagy az Origó ellenséges kivásárlás áldozatai legyenek.

Azt, hogy Magyarország és a régió egyik legkiválóbb egyetemét, a Central European University létében fenyegesse a „lex CEU”.

Azt, hogy az Európai Néppárt egyik tagja olyan nyilvános kampányt folytasson az Európai Unió ellen, ami egy egyébként EU-párti nemzetet Európával akar szembefordítani.

Erősen reméljük, hogy miután elvégzik annak a frontális támadásnak a tárgyilagos értékelését, melyet a Fidesz-KDNP a tudományos kutatás és az oktatás szabadsága, a civil társadalom és a szabad médiumok elleni folytat, s melyet antiszemita és EU-ellenes kirohanások súlyosbítanak, felülvizsgálják a Fidesz-KNDP kompatibilitását az Önök pártcsoportjával.

A Fidesz-KDNP-vel fennálló szövetségük életben tartása nem csak legitimizálja az Orbán-kormányt és segíti abban, hogy bevezesse ezeket az Európa-ellenes intézkedéseket, de roppant nyugtalanító üzenetet is közvetít a magyar társadalom, az uniós tagországok és tagjelöltek felé. Magyarországon jelenleg nem léteznek megfelelően működő fékek és ellensúlyok, amelyek korlátozni tudnák a Fidesz-KNDP parlamenti többségét abban, hogy törvénybe foglalja az új, a fenti intézmények függetlenségét és a beléjük vetett bizalmat aláásó jogi intézkedéseket.

Elnök úr, Ön példás nyilatkozatot tett, amikor azt írta a Twitteren, hogy „A gondolkodás, a kutatás és a szólás szabadsága alapvető értékek az európai identitás számára. Az @EPPGroup ezeket minden áron meg fogja védelmezni.” Tisztelettel arra kérjük az Európai Néppárt tagjait, hogy a további fertőzés megakadályozása érdekében függessze fel a Fidesz-KDNP tagságát a pártcsoportban, és egyúttal ajánljon számára útitervet a tagság helyreállítására, aminek feltétele a demokratikus normák és az Önök pártcsaládja értékeinek az elfogadása.

Az Európai Néppárt büszkén hirdeti magáról, hogy az európai egység alapértékeinek zászlóvivője Robert Schuman, Alcide de Gasperi és Konrad Adenauer óta. Nem tudjuk, és nem akarjuk elképzelni, hogy az Európai Néppárt a tagjai között megtűri egy olyan párt jelenlétét, amelyik megtagadja az alapító atyák legfontosabb értékeit.

Tisztelettel:

Dorothee Bohle

Firenze

Figyelmébe ajánljuk