Joe Biden: „Megvédem a demokráciánkat, megvédem Amerikát”

  • narancs.hu
  • 2021. január 20.

Külpol

Minden amerikai elnöke leszek - ígérte beiktatási beszédében.

Tomboló koronavírus-járvánnyal, növekvő egyenlőtlenséggel és rasszizmussal nézünk szembe, a világ tekintete ránk szegeződik - mondta az eskütételt követő beiktatási beszédében Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. Biden a washingtoni Capitolium nyugati lépcsőjén tartott beiktatási ünnepségen a járvány és a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt limitált számú meghívott vendég előtt mondta el első elnöki beszédét. "Szavamat adom, hogy mindig őszinte leszek, megvédem az alkotmányt és a demokráciánkat, megvédem Amerikát. Felajánlom a szolgálataimat nem a hatalom, hanem a közjó érdekében, hogy közösen írhassuk meg a nagyszerűség és a jóság történetét" – ígérte az Egyesült Államok 46. elnöke. 

Beszédében a nemzet egységére, a közös munkára helyezte a hangsúlyt. Úgy fogalmazott, "ha egységesen lépünk fel, akkor nem vallunk kudarcot. Ebben a pillanatban és ezen a helyen kezdjük ismét elölről, mutassunk tiszteletet a másik iránt, hallgassuk meg egymást." Kiemelte, nem kell totális háborúba torkollnia minden egyes nézeteltérésnek. "Minden amerikai elnöke leszek, és ígérem, hogy ugyanolyan keményen fogok küzdeni azokért, akik nem támogattak engem, mint azokért, akik igen" – hangsúlyozta.

"El kell utasítanunk azt a politikát, amiben a tényeket manipuláják, sőt, gyártják!"

- tette hozzá. Joe Biden a Capitolium január 6-i ostromára utalva azt is mondta, soha nem fog megtörténni, hogy bárkik betörnek oda, és elkergetik azokat, akik a munkájukat végzik.

Biden beiktatása

 
Joe Biden beszédet mond a beiktatásán
Fotó: Michael Reynolds / MTI/EPA/Pool

Az Egyesült Államok elnöke összefogásra szólította fel az amerikai népet. Arról beszélt, a most következő munkában szükség lesz egymásra, szükség lesz az emberek minden erejére, hogy "legyőzzük ezt a sötét telet". "Egy nemzetként kell felvennünk a küzdelmet a járvány ellen, hogy együtt átvészeljük ezt a korszakot" - mondta. Biden úgy fogalmazott, a világ tekintete most Amerikára szegeződik, az országnak nemcsak a hatalmánál fogva kell irányító szerepet betöltenie, hanem példájának erejével is. Felsorolta a nehézségeket is: a koronavírus-járványt, a növekvő egyenlőtlenséget és a rasszizmust, amiket le kell győzni.

Biden beiktatása

 
Fotó: Jonathan Ernst / MTI/EPA/Pool

Beszédének egy pontján arra kérte hallgatóságát, egyperces csenddel emlékezzenek a koronavírus-járvány miatt elhunyt 400 ezer amerikaira. 

"Isten áldja Amerikát, Isten óvja a csapatainkat! Köszönöm, Amerika!" – zárta beszédét Joe Biden.

Figyelmébe ajánljuk