Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül Amerika Biden beiktatására

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. január 18.

Külpol

Ritkán látható fotókon az előkészületek.

A Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel majd a rendre szerdán, amikor beiktatják hivatalába Joe Biden megválasztott elnököt. Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek: a korábbi ceremóniák biztosításához képest – a kivezényelt fegyverős erők számát tekintve – idén legalább két és félszer nagyobb a készültség. A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy

fegyveresek egy csoportja támadást hajthat végre a beiktatás idején, vagy valamilyen elrejtett robbanószerkezettel követhetnek el merényletet.

Az FBI szerint továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban. A szervezet tájékoztatása szerint folyamatosan megfigyelik azon szélsőséges csoportok internetes tevékenységét, amelyek a legnagyobb veszélyt jelenthetik, és a jelentések aggodalomra adnak okot.

Elnöki beiktatás az Egyesült Államokban

 
A Nemzeti Gárda katonái pihennek a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a látogatóközpontjában
Fotó: MTI/EPA/Carlos Vilas 

Az FBI ezenkívül attól tart, hogy a biztonsági erőkön belüli fenyegetés is fennállhat. Ezért egy ilyen esetleges „belső támadás” veszélye miatt idén még külön átvilágítják a Nemzeti Gárdának azt a 25 ezer tagját, akiket Washingtonba vezényelnek az eseményre.

Elnöki beiktatás az Egyesült Államokban

 
A Nemzeti Gárda katonái a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt
Fotó: MTI/EPA/Samuel Corum 

A hírszerzési jelentések arra utalnak, hogy

felfegyverzett tüntetők megmozdulásokra készülhetnek a beiktatás napja előtt, illetve az azt követő napokban is.

A hétvégén Amerika-szerte voltak kisebb tüntetések, de a megmozdulások békések voltak. A BBC beszámolója szerint számos állam fővárosában a törvényhozás épülete elé vonultak felfegyverzett csoportok, köztük a Donald Trumpot támogató szélsőséges alakulatok tagjai. 

Amerikai elnökválasztás

 
Fegyveres tüntetők állnak New Hampsire állam törvényhozásának épülete előtt Concordban
Fotó: MTI/AP/Winslow Townson

Washingtonban szerdára két olyan helyet jelöltek ki, ahol tüntetéseket lehet majd tartani. A haditengerészeti emlékműhöz és a John Marshall parkhoz a beiktatás napján körülbelül száz demonstrálót engednek majd be a szervezők. A Capitolium és a Fehér Ház környékén teljes a biztonsági készültség. A National Mallt, azaz a Capitoliumtól a Lincoln emlékműig tartó parkot lezárják a látogatók elől, és betonakadályokkal, kerítéssel és fegyveres katonákkal védik a beiktatás helyszínét.

Elnöki beiktatás az Egyesült Államokban

 
Kerítés veszi körül a washingtoni Capitolium közelében fekvő Freedom Plazát
Fotó: MTI/AP/Julio Cortez 

Az amerikai főváros polgármestere bejelentette, hogy a metróhálózat tizenhárom állomását és négy nagyobb hidat is lezárnak, valamint szüneteltetik a városon keresztülhaladó vonat- és buszjáratokat. Muriel Bowser arra kérte az amerikaiakat, hogy lehetőség szerint otthon, a televízión keresztül kövessék a beiktatást, és kerüljék el a korlátozás alá eső területeket.

Elnöki beiktatás az Egyesült Államokban

 
A Capitolium homlokzata a Joe Biden beiktatására érkező vendégek számára előkészített nézőtérrel
Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky 

 

Neked ajánljuk