Trump-párti tüntetők törtek be a Capitoliumba

  • narancs.hu
  • 2021. január 6.

Külpol

Félbeszakadt a kongresszus ülése, Mike Pence alelnököt kimenekítették. Bevetik a nemzeti gárdát.

Megrohamozták a Capitolium épületét Washingtonban Donald Trump hívei, miután a hatalomtól búcsúzó amerikai elnök felhergelte hallgatóságát egy a Fehér Ház közelében tartott nagygyűlésen a Joe Biden megválasztott elnök győzelmét megerősítő kongresszusi ülés előtt. A kongresszus ülése félbeszakadt, az épületet lezárták, a több száz Trump-párti randalírozó ellen könnygázt is bevetettek a rendőrök, közölte magyar idő szerint késő este a CNN és az Euronews. A New York Times ezzel egyidejűleg arról számolt be, Mike Pence alelnököt, a szenátus elnökét az elnöki testőrség kimenekítette az épületből.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

A legfrissebb információk szerint a nemzeti gárda egységeit is a Capitoliumhoz vezényelték a zavargás elfojtására.

Amerikai elnökválasztás

 
Donald Trump támogatóinak egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.
 
Fotó: MTI/AP/Julio Cortez / MTI/AP/Julio Cortez  

Az akciófilmbe illő jelenetek azután kezdődtek, hogy Trump a tüntetésen felszólította Mike Pence-t, ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét. Az amerikai alkotmány szerint a megválasztott elnököt január 6-án erősíti meg a kongresszus. 

Mint a CNN írta, a republikánusok azt tervezték, ameddig csak lehet, késleltetik Biden győzelmének igazolását, és kifogást emelnek a szavazatszámlálás ellen.

Ám időközben Trump feltüzelt hívei megrohamozták a Capitoliumot, összecsaptak a rendőrökkel, majd behatoltak az épületbe.

A rendőrség ezután lezárta a Capitoliumot és erősítést kért. Tudósítások szerint többeket őrizetbe vettek, a zavargás során pedig sokan megsérültek, rendőrök is. 

Amerikai elnökválasztás

 
Capitoliumi rendőrök fegyverrel a kezükben állnak egy elbarikádozott ajtó mögött, miután a Trump-párti tüntetők egy csoportja megpróbál betörni az ülésterembe 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították az ülést, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
 
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik / MTI/AP/Andrew Harnik

Trump sokáig nem nyilatkozott egyértelműen az eseményekről, végül az erőszak beszüntetésére szólított fel Twitter-üzenetében.

Később Trump egy videót is közzétett a Twitteren, amelyben bár arra szólította fel a tüntetőket, hogy menjenek haza, tovább erősködött, hogy "ellopták" tőlük a valójában földcsuszamlásszerű győzelmüket a választáson.

Közben Joe Biden is felszólította Donald Trumpot, azonnal mondjon tévébeszédet, teljesítse esküjét, és tartsa be az alkotmányt.

"Demokráciánk soha nem látott támadás alatt áll. A Capitoliumnál zajló kaotikus jelenetek nem tükrözik az igazi Amerikát. Ez rendetlenség, káosz, aminek azonnal véget kell vetni"

- közölte a megválasztott amerikai elnök, aki a Trump-párti randalírozóknak is üzent, a tüntetés és a zavargás befejezésére szólítva fel őket. Republikánus politikusok is elfogadhatatlannak nevezték a történteket. A CNN arról is beszámolt, hogy a Capitolium közelében, a republikánus és a demokrata párt székházánál gyanús csomagokat, házi készítésű bombát találtak.

Magyar idő szerint éjjel fél 11-kor már folyt a Capitolium kiürítése és a Trump-hívek kiszorítása az épületből. 

Amerikai elnökválasztás

 
Tüntetők a Capitoliumban 
Fotó: Jim Lo Scalzo / MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Amerikai elnökválasztás

 
Tüntetők a Capitoliumban
Fotó: Jim Lo Scalzo / MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.