Két másik elnöknél nem, Trumpnál viszont valamiért aggódott a volt FBI-vezető, hogy hazudni fog

  • narancs. hu
  • 2017. június 8.

Külpol

Túl vagyunk Comey nyilvános meghallgatásán. Érdekes volt, de döbbenetes új infó itt nem került elő, ám csak ezután jön a zárt ülés.

Órákig tartott a Trump által menesztett James Comey nyilvános bizottsági meghallgatása Washingtonban. Ez viszont még csak a nyilvános rész volt, ezt követően jön a zárt, amiről nyilván ki fog valami szivárogni, de egyelőre nézzük, mi történt eddig!

Döbbenetes és lényegi új információ nem derült ki Comey menesztéséről, ám voltak erős mondatok, például amikor megkérdezték tőle, miért érezte úgy, hogy dokumentálnia kell a találkozásait az elnökkel. Erre a volt FBI-igazgató azt mondta, három okból írta le mind a kilenc találkozójukat magának, egyrészt azért, mert egyedül volt a megválasztott elnökkel, másrészt a téma miatt, harmadrészt pedig azért, mert „őszintén aggódott, hogy Trump hazudhat a találkozóról”. Egyúttal – Trump korábbi Twitterjére utalva – azt is mondta, hogy az elnök nyugodtan hozza nyilvánosságra a hangfelvételt, ha van neki.

Tegnap már nyilvánosságra került Comey írásos vallomása, amelyből az derült ki, hogy Trump arra kérhette a később menesztett FBI-vezért, engedje el a Flynn elleni nyomozást, mert Flynn egy „jó srác”.

A mai meghallgatáson republikánus részről azon ment a rugózás, mit és hogyan mondott Trump, aki Comey elmondása szerint azt mondta, hogy „reméli”, véget érhet a Flynn-nel szembeni nyomozás. Comey kérdésre válaszolva megerősítette, hogy ezt nem tekintette utasításnak, de iránymutatásnak igen, elvégre az Egyesült Államok elnökétől jött. Amúgy a szóban forgó mondat finoman szólva is kétértelmű: „I hope you can let this go.” Főleg, ha az elnöktől jön, főleg, aki kirúg utána... (James Risch szenátor szerint az elnök nem parancsolta meg vagy rendelte el, hogy Comey legyen lojális hozzá, és szerinte furcsa lenne valakit azért megvádolni, mert óhajt fejez ki.)

(A Reuters szerint Trump cáfolja Comey két állítását is: egyrészt nem mondott olyat, hogy az FBI ejtse Michael Flynn ügyét, és nem kérte Comey hűségét sem.)

Comey ezzel kapcsolatban azt mondta: januári vacsorájukon úgy érezte, az elnök azért feszegette annyit a lojalitás kérdését, mert profitálni akart belőle, hogy megtartotta az állásában. „Mivel háromszor is elmondta neki korábban, mennyire jónak tartja a munkájában, Comey úgy érezte, valamilyen szívességet várnak tőle az állásért cserébe” – olvasható az Index tudósításában.

Kiderült a meghallgatáson még az is, hogy Comey kétszer találkozott Obamával, de ezekről nem készített feljegyzéseket, előtte pedig George W. Bush elnökkel is találkozott, s akkor sem készített jegyzőkönyvet. Nem érezte a szükségét.

Fontos mozzanat volt még a nyilvános meghallgatáson, hogy Comey elmondta: nincs kétsége, hogy az orosz kormány beleavatkozott az amerikai választásokba.

Figyelmébe ajánljuk