Kína elnöke is részt vesz a Biden által kezdményezett klímacsúcson

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. április 21.

Külpol

 Pekingnek és Washingtonnak feszült viszonya, de klímaügyben együttműködnének.

Hszi Csin-ping kínai elnök is részt veszt a csütörtökön kezdődő, kétnapos klímacsúcson, amelyet Joe Biden amerikai elnök kezdeményezett. 

Peking és Washington feszült viszonya ellenére a klímavédelem terén hajlandónak mutatkoznak az együttműködésre. John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott a múlt héten Sanghajban folytatott tárgyalásokat Hszie Csen-hua kínai klímavédelmi főtárgyalóval, ennek eredményeként a két ország közös nyilatkozatott tett közzé, amelyben leszögezték: Kína és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy fokozottabb klímavédelmi kötelezettségvállalásra van szükség még az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciája előtt.

Megállapodtak továbbá abban, hogy folytatják az egyeztetéseket azokról a konkrét teendőkről, amelyek segítségével a 2020-as években csökkenthetik a károsanyag-kibocsátás szintjét a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek elérése érdekében.

A kínai elnök múlt pénteken az Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott egyeztetésen azt hangsúlyozta: a klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie, az nem lehet ürügy más országok megtámadására vagy kereskedelmi akadályok alkalmazására.

Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, a klímavédelmi párbeszéd pedig Donald Trump elnöksége alatt szakad meg, mert Trump egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből. Joe Biden hivatalba lépésekor azonban visszavezette az Egyesült Államokat az egyezményhez, és mintegy 40 vezetőt hívott meg az általa kezdeményezett klímacsúcsra.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?