Könnygázzal oszlatták fel a rendőrök az ankarai Pride-ot

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 6.

Külpol

A tüntetőket a földön vonszolva vitték el a rendőrök. 

A török rendőrség könnygázt és paprikaspray-t vetett be a tömegoszlatáshoz az LGBTQ+ közösség ankarai meleg büszkeség napi felvonulásán. Legalább harminchat embert őrizetbe vettek, miután a hatóságok biztonsági okokból betiltották a hasonló meneteket a városokban.

A Reuters brit hírügynökség újságírói szemtanúi voltak, amikor a rendőrök paprikaspray-vel támadtak aktivistákra, és vonszolták őket a földön, mielőtt megbilincselve autóbuszokba tuszkolták őket.

Az ankarai LGBTQ+ közösséget képviselő egyik szervezet, az UniKuir közlése szerint legalább harminchat embert vettek őrizetbe.

A múlt hónapban a rendőrség Isztambulban is feloszlatta a jóval nagyobb létszámú menetet, ott több mint háromszáz embert állítottak elő.

Az isztambuli Istiklal sugárúton tartott éves meleg büszkeség napi meneten rendszerint ezrek vesznek részt, de az elmúlt években Recep Tayyip Erdogan elnök kormánya és az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szigorította a melegjogokkal kapcsolatos álláspontot.

Törökország egyike azon kevés muszlim országnak, ahol meleg büszkeség napi felvonulásokat tartanak. Az elsőt 2003-ban, Erdogan pártjának a hatalomra kerülése után szervezték.

A homoszexualitás nem számít bűncselekménynek Törökországban, de széleskörű az irányában táplált ellenséges érzület, és az elmúlt években egyre keményebben lépett fel a rendőrség a meleg büszkeség napi felvonulások ellen. 

A főváros központi parkjában tartott menettel egyidőben iszlamisták kis csoportja tartott ellentüntetést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.