Fenntartható minősítést kaphat az EU-ban a földgáz és az atomenergia

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 6.

Külpol

Bizonyos feltételek mellett. Az Európai Parlamentben nem sikerült elkaszálni a Bizottság indítványát. 

Az Európai Parlament elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, ami megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek. Ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet - közölte az EP szerdán.

 Az Európai Bizottság javaslata szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedett, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Az ezt a javaslatot elutasítani próbáló európai parlamenti indítvánnyal szemben 328 EP-képviselő szavazott, 278 képviselő mellette voksolt, és 33-an tartózkodtak. Ha július 11-ig sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Tanács nem emel kifogást a bizottsági javaslat ellen, akkor a taxonómiáról szóló szabályozás 2023. január 1-jétől lép életbe.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja támogatta a földgáz és az atomenergia fenntarthatóvá minősítését. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: "megőriztük az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét, megvédtük a rezsicsökkentést".

Donáth Anna momentumos képviselő viszont arról írt Facebook-oldalán, hogy nem támogatta a földgáz és az atomenergia "kizöldítését."

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának.

A taxonómia rendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként történő feltüntetését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk