Kulturális hírek

  • 2001. október 11.

Külpol

Hétfőn, a fővárosban fogható FM 88,8-on megkezdte közösségi célú adását az első magyarországi roma rádió: a Narancs egykori munkatársa, Kerényi György által vezetett Rádió C hét évre kapott frekvenciaengedélyt. Az ORTT-pályázat elbírálását vetélytársa, a Tilos Rádió bíróságon támadta meg, de az ügyet még nem tárgyalták.n DÍJ Makai József, az Origo jelenlegi és a Magyar Hírlap egykori munkatársa, a Narancs korábbi főszerkesztője (képünkön baloldalt), Gömöri Endre, a Figyelő munkatársa és Pálffy István, a TV 2 műsorvezetője kapta a Hemingway Alapítvány igényes újságírói tevékenységet honoráló, idei Pethő Sándor-díját; a Dr.
Szabó György orvostudományi díjat pedig Palkovits Miklós akadémikus vehette át.

n MÚZEUMOK LAS VEGASBAN Betelepült Las Vegasba a Guggenheim Alapítvány. A velencei látványt imitáló Venetian luxuskaszinó komplexumban van Dózse-palota, Rialto-híd, Campanile, több mint háromezer szoba - és immár két múzeum is. A Guggenheim Las Vegas nevűben A motorkerékpár művészete című kiállítás látható: a holland Rem Koolhaas tervezte épület Frank Gehry által kialakított belső tereiben 6000 nm-en mutatják be a motorkerékpár technológiájának és designjának fejlődését 1868-tól. A Guggenheim Ermitage Museum a szentpétervári Ermitázzsal közös projekt: itt impresszionista és korai modern mesterműveket mutatnak be az orosz gyűjteményből.

n GYáSZ 62 éves korában elhunyt Schiffer Pál Balázs Béla-díjas filmrendező. 1963-ban diplomázott, ezután előbb a Mafilm munkatársa, majd a Balázs Béla Stúdió dokumentumfilmes műhelyének tagja lett. 1970, az ingázó szabolcsi munkásokról készített dokumentumfilmje, a Fekete vonat és az 1973-74-es Mit csinálnak a cigánygyerekek? óta meghatározó alkotója volt a műfajnak. Az 1977-es Cséplő Gyuriban a dokumentum- és a játékfilmes módszer ötvözésével rögzítette egy roma fiatalember munkakereső útjait. Foglalkozott a paraszti élettel és történelmi félmúltunkkal, az utóbbi évtizedben pedig azzal, ahogy a politikai rendszer változása a mindennapokban megmutatkozott (Videoton-sztori; Elektra, avagy: Bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába; Törésvonalak-sorozat). 1983-ban részt vett a Filmklubok Szövetsége alapításában, tíz évvel később egy éven át a Nyilvánosság Klub ügyvivője volt.

n VILÁG TÛZCSAPJAI, EGYESÜLJETEK! Frank Foreman amerikai képzőművész több mint harminc év alatt, külföldi utazásai során gyűjtötte össze az általa városi szobrokként felfogott tűzcsapokról készített fotóit, amelyek október 21-ig láthatók a Nyitott Műhely Galériában (Bp. XII. ker., Ráth György u. 4.).

n FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR 53. alkalommal, október 10-15. között rendezik meg Frankfurtban a világ első számú nemzetközi könyvvásárát. Az idei díszvendég, Görögország Az új utak Ithakába mottót választotta. A Giorgosz Szeferisz (1963) és Odisszeasz Elitisz (1979) révén két Nobel-díjassal büszkélkedő görög irodalom e hetekben kb. száz szerzővel képviselteti magát németországi rendezvényeken, közülük ötvenen Frankfurtban is jelen lesznek. A görög nemzeti pavilon a főbejáratnál nemrég befejezett épületben, a Forumban kínál 2400 négyzetméternyi görög kultúrát, a Schirn Kunsthallében a 20. századi görög képzőművészet mutatkozik be, a Historisches Museumban a város környékén élő görögök, az Ikonen Museum és a Dommuseum a bizánci korba vezet el, a Deutsche Bibliothekben Szeferiszről rendeznek kiállítást, a Jüdisches Museumban pedig a görögországi zsidóság történetéről. A vásárt nyitó koncerten Agnes Baltsa énekel, s lesz hangverseny görög költők, többek között Mikisz Theodorakis, által megzenésített verseiből is.

De Frankfurt nem csak Görögországról szól. Itt lesz a világ legnagyobb elektronikus könyvkiadási seregszemléje (Frankfurt 6800 kiállítójának harmada kínál e-termékeket), s a tavalyinál is nagyobb tér jut a képregénynek. A Német Könyvkereskedők Szövetsége 25 ezer márkával járó idei Békedíját Jürgen Habermas német filozófus és szociológus veheti át október 14-én. Bejelentették, hogy az amerikai terrorcselekmények ellenére a tervezett időpontban, 2002. április 29-30-án a manhattani Hotel Pennsylvaniában megtartják az első, Frankfurt in New York című, könyvjog-kereskedelmi vásárt, amelyet ezután szeretnének minden évben megrendezni.

n BARBIE A DI"TÖR´BEN A Toy Story 2-ben nyújtott epizódalakítása után főszerepet kapott a 42 éves baba: Nutcracker címmel megjelent első önálló videója. Barbie számítógépes animálása azt jelzi, hogy üzletpolitikát váltott a Mattel: a cég eddig nem nagyon engedte filmre, talán hogy a gyerekek képzeletében saját Barbie-filmjük jelenjen meg. Ebben a Diótörőben Barbie egy Clara nevű lány bőrében álmodja végig az egérkirály és a játékkatona harcát. A máris 27 nyelvre lefordított videótól százmillió dollár bevételt remélnek.

n ANIME-MÚZEUM Múzeumot nyitott Tokióban a japán animációs film nagymestere, a Mononoke hercegnőt rendező Miyazaki Hayao: a Museo D´Arte Ghibli a japán animáció sikereit, technikáját és ihlető forrásait mutatja be - leginkább saját munkáin keresztül. A 60 éves Miyazaki legújabb műve, a Sen to Chihiro no Kamikakashi egy szellemek és boszorkányok üldözte tízéves kislányról szól, s várhatóan megdönti a Titanic ottani bevételi rekordját: több mint 16 millióan látták, s 20 milliárd jen fölött termelt július óta.

n ROMA TÉVÉMISE, RÁDI" A magyar televíziózás történetében először október 14-én közvetítenek cigány nyelvű szentmisét: az M 1 a szabolcsi Hodász romák alkotta görögkatolikus egyházközösségének 1995-ben felszentelt templomába látogat.

n MAGYAR KIÁLLÍTÁS A VATIKÁNBAN Hungariae Christianae Millennium címmel nyílt kiállítás a Vatikáni Múzeumban a magyar kereszténység ezer esztendejéről és az Apostoli Szentszékkel való kapcsolatáról. A jövő év elejéig látogatható tárlat közel kétszáz magyarországi műtárgya mellett 23 vatikáni darab is szerepel.

n SOM LAJOS A PSZICHIÁTRIÁN A Mai Lap értesülése szerint öngyilkosságot kísérelt meg az egykori Piramis vezetője: házuk körfolyosójáról a belső udvarra ugrott. A basszusgitáros fejsérülését kórházban látták el, majd pszichiátriai intézetbe szállították.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?