Kulturális hírek

  • 2002. február 21.

Külpol

Eltemették Lukács Margitot: a Nemzeti Színház színésznője 88 éves korában hunyt el.n BERLINALE: A GY´ZTESEK A Mira Nair indiai filmrendezőnő vezette zsűri Hayao Miyazaki Sen To Chihiro No Kamikakushi (angol címén Spirited Away) és a brit Paul Greengrass Bloody Sunday című alkotása között osztotta meg az 52. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét.
Az előbbi egy animációs kasszasiker Japánból egy kislány kalandjairól a szellemek világában, az utóbbi egy békésnek indult, vérfürdővé vált 1972-es északír demonstráció története. Ezüst Medvét kapott a német Andreas Dresen Halbe Treppe című filmje. A legjobb rendezés díját a grúz Otar Joszeliani nyerte Lundi matin című francia filmjéért, a legjobb alakítások Ezüst Medvéjét Halle Berry és Jacques Gamblin érdemelte ki, előbbi az angol Mark Foster Monster´s Ball, utóbbi a francia Bertrand Tavernier Laissez-passer című filmje főszereplőjeként (e film zeneszerzője, Antoine Duhamel is díjat kapott), s kollektív elismerésben részesült a francia Francois Ozon 8 femmes című művének színésznői csokra. A legjobb európai film Kék Angyal-díját a dán Annette K. Olesen műve, a Sma ulykker kapta, a Berlinalét alapító Alfred Bauer emlékét őrző díjat a német Christopher Rothnak ítélték Baader című filmjéért. A legjobb első film díját az angol Ivan Sen Beneath Clouds című alkotása kapta, a rövidfilmek Arany Medvéjét az angol Martin Jones műve, az At Dawning, Ezüst Medvéjét a svéd Jens Jonsson munkája, a Bror Min. Külön említésre méltónak ítélték az amerikai Moisés Kaufmann The Laramie Project és a kínai Liu Hao Chen Mo és Meiting című filmjét. Életműdíjban részesült Robert Altman amerikai rendező és Claudia Cardinale olasz filmszínésznő.

n OSCAR-JELÖLTEK Nem került a 74. Oscar-díjra jelölt öt közé a nem angol nyelvű filmek kategóriájának magyar nevezettje, Sopsits Árpád Torzók című alkotása; e díj várományosai: a francia Amelie csodálatos élete (Jean-Pierre Jeunet), a norvég Elling (Petter Naess), az indiai Lagaan (Ashutosh Gowariker), a bosznia-hercegovinai No Man´s Land (Danis Tanovic) és az argentin El hijo de la novia (Juan José Camponella). Tizenhárom kategóriában szerepel a jelöltek között az új-zélandi Peter Jackson rendezte A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége, nyolc-nyolc kategóriában Ron Howard pszichothrillerje, az A Beautiful Mind és Baz Luhrman musicalje, a Moulin Rouge. Ezeken kívül a legjobb film szobráért verseng még Robert Altman hét kategóriában jelölt Gosford Parkja és Todd Field öt kategóriában érdekelt családi drámája, az In the Bedroom. Jackson, Altman és Howard mellett a legjobb rendező címét megkaphatja David Lynch (Mulholland Drive) és Ridley Scott (Black Hawk Down) is. Animációs Oscarban reménykedhet a Jimmy Neutron, Boy Genius, a Monsters Inc. és a Shrek stábja. 2001 legtöbb bevételt hozó filmje, a Harry Potter csupán három kategóriában (art direction, jelmez, eredeti zene) érdekelt. Ez az első alkalom a díj történetében, hogy két fekete színész, Denzel Washington (Training Day) és Will Smith (Ali) és egy fekete színésznő, Halle Berry (Monster´s Ball) is szerepel a jelöltek között.

n DÍJ A hosszúfarkú tiszavirágok rajzása című képével Szentpéteri József második díjat nyert a 46. World Press Photo-versenyen. A zsűri a dán Erik Refner fotóját találta a legjobbnak, melyen egy afgán menekült kisgyerek holttestét készíti elő temetésre hat felnőtt kéz.

n MEGHALT WAYLON JENNINGS 64 éves korában, cukorbetegségével összefüggő komplikációk következtében (decemberben egyik lábát amputálni kellett) elhunyt Waylon Jennings, az amerikai countryzene egyik legnagyobb egyénisége, a műfaj megújítója. "Mindig úgy éreztem, hogy a blues, a rock ´n´ roll és a country között csak egy ütemnyi a különbség" - vallotta. "Tipikus amerikai volt, a rossz fiú, akinek nagy szíve van" - mondta róla Kris Kristofferson, aki Jennings, Johnny Cash és Willie Nelson mellett énekelt a Highwaymen formációban. 1959-ben Waylon Jennings is azzal a géppel repült volna koncertre, melynek roncsai között Buddy Holly és Ritchie Valens lelte halálát, de indulás előtt átadta helyét valakinek, s inkább busszal utazott. Négy évtizedes karrierje során hatvan albumot jelentetett meg, a Nelsonnal közös Wanted: The Outlaws (1976) volt az első nashville-i produktum, amely milliós példányszámot ért el, Greatest Hitsét (1979) pedig már négymillióan vásárolták meg. Két Grammyt nyert, a Country Music Hall of Fame-be tavaly került be. 1996-ban megjelent önéletrajzát (A Man Called Hoss) Lenny Kaye, Patti Smith gitárosa közreműködésével írta meg, ebben beszámolt két évtizedes drogfüggőségéről. Legutóbbi albumai életműve összefoglalását kínálják: Phase One: The Early Years 1958-1964 (2002), RCA Country Legends (2001).

n CHOMSKY, TÖRÖKORSZáG Egy isztambuli bíróság fölmentette az ország egységének veszélyeztetése vádja alól Fatih Tast, az Aram kiadó vezetőjét, aki törökül megjelentette Noam Chomsky amerikai nyelvész és baloldali politikai aktivista American Interventionism című esszékötetét, melyben a szerző a kurd nép elnyomásával vádolja Törökországot. A még hat hasonló jellegű per előtt álló kiadó szerint Chomsky jelenléte a tárgyalóteremben hozzájárult a kedvező ítélet megszületéséhez. On The Transmigration Of Souls (A lélekvándorlásról) címmel kórusművet ír a New York-i Filharmonikusok számára a tavaly szeptember 11-i terrortámadásról. Adams korábban is dolgozott aktualitások ihletésére, a ´80-as években operát írt az Achille Lauro üdülőhajó elrablásáról és Nixon elnök kínai látogatásáról. Szeptember 19-én bemutatandó, Lorin Maazel által vezénylendő művéhez felhasználja az áldozatok utolsó telefonbeszélgetéseinek egyes részleteit is.

n GOYA Madridban heves vita kerekedett abból, hogy a Prado tizenöt Goya-festményt kölcsönad egy washingtoni kiállításra. Egyes szakértők szerint túl nagy a képek megsérülésének veszélye, ezért soha nem lenne szabad elszállítani őket. A Prado új igazgatója, Miguel Zugaza szerint nem tehetik meg, hogy ne adják oda a műveket a március 2-án nyíló washingtoni kiállításra azok után, hogy a spanyol fővárosban most zárult Goya-kiállításhoz öt képet épp a washingtoni National Gallery adott kölcsön.

n GYÁSZ Két héttel 80. születésnapja előtt meghalt Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat középcsatára. Az MTK stadionja mostantól az ő nevét viseli.

Elhunyt Dave Van Ronk. Az amerikai énekes a ´60-as évek New York-i folkszínterének egyik elismert alakja, a fiatal Bob Dylan egyik támogatója volt. Utolsó koncertjét októberben adta, a felvétel kiadásra előkészítése közben érte a halál. 65 éves volt.

Leukémiában elhunyt Mick Tucker, a ´70-es években népszerű angol glam-rock együttes, a Sweet dobosa.

n PILCHER ABBAHAGYJA Nem akar több könyvet írni Rosamunde Pilcher: a 78 éves angol bestsellerírónő azt nyilatkozta a Das Neue című német magazinnak, hogy nincs már kedve a munkához, több időt akar tölteni gyerekeivel és unokáival.

Figyelmébe ajánljuk