Letartóztattak két orosz újságírót, mert állítólag Alekszej Navalnij alapítványának dolgoztak

  • narancs.hu
  • 2024. április 28.

Külpol

Egy nemrég elfogadott törvény miatt börtönbe kerülhet az, aki kritizálja Oroszországot a háború miatt. 

Két orosz újságírót „szélsőségesség” vádjával letartóztattak, és az ottani bíróságok elrendelték, hogy vizsgálati fogságban maradjanak a nyomozásig és a bírósági tárgyalásig, mivel azzal vádolják őket, hogy a néhai orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij alapítványának dolgoztak – írja a Guardian

Konsztantyin Gabov és Szergej Karelin egyaránt tagadta a vádakat, amelyek miatt legalább két hónapig fogva tartják őket, mielőtt megkezdődne a tárgyalás. Az orosz bíróságok szerint mindkettőjükre legalább két év, de legfeljebb hat év börtönbüntetés vár „szélsőséges szervezetben való" állítólagos részvétel miatt.

A lap emlékeztet, az orosz kormány olyan törvényeket fogadott el, amelyek büntethetővé teszik a hadseregről szóló hamis információkat, illetve a hadsereget lejárató kijelentéseket, és gyakorlatilag betiltják az ukrajnai háborúval kapcsolatos kritikát vagy a hivatalos narratívától eltérő beszédet. Korábban őrizetbe vették a Forbes magazin orosz kiadásának újságíróját, Szergej Mingazovot azzal, hogy úgymond hamis információkat terjeszt az orosz hadseregről. 

Gabovot és Karelint azzal vádolják, hogy anyagokat készítettek az orosz hatóságok által betiltott Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa által működtetett YouTube-csatorna számára. Mint ismert, Vlagyimir Putyin elsőszámú orosz politikai ellenfele, Alekszej Navalnij februárban halt meg egy sarkvidéki börtönben.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.