„Magyarország csak hallgathat” – Elfriede Jelinek a Narancsnak

  • narancs.hu
  • 2015. november 26.

Külpol

Orbánt lenácizta az osztrák kancellár, mire Orbán visszanácizott. De mit szól a szájkaratéhoz az osztrákok Nobel-díjas írója, akit épp most akart betiltani a lengyel kormány? Ízelítő legfrissebb lapszámunkból.

Magyar Narancs: Nyelvi szempontból hogyan látja a politikai retorika változását Ausztriában? A magyar politikusok vegyenek leckét az osztrák kollégáktól, vagy épp fordítva? Mondok egy példát: az osztrák kancellár nemrég a náci Németország faji politikájához hasonlította, ahogy Orbán a menekültválságot kezeli. Erre Orbán azt mondta, hogy egy osztrák politikus szájából elég abszurd, ha lenáciz minket.

false

Elfriede Jelinek: Ami a náci múltat illeti, Magyarország csak hallgathat. És most itt a zsidók majdhogynem hibátlan, kései deportálására gondolok. Ez ügyben mások mellett Kertész Imrét lehet és kell is olvasni. Mindez természetesen Németországból és Ausztriából indult ki, efelől semmi kétség.

Azt gondolom egyébként, hogy nem kellene egymástól semmit sem tanulnunk, főleg azt nem, hogyan kell kerítéseket építeni, de pillanatnyilag a kerítést Ausztria még nem akarja. Egyszer talán még ez is megtörténik, de én ezt nem tudom elképzelni.

Köves Gábor interjúja Elfriede Jelinekkel legfrissebb nyomtatott lapszámunkban olvasható!

Figyelmébe ajánljuk