„Magyarországnak nincs akkora súlya, hogy az EU számára nélkülözhetetlen legyen”

  • narancs.hu
  • 2017. április 12.

Külpol

Frank Engel európai parlamenti képviselő Orbánról és az Európai Néppártról.

Mutatunk a csütörtökön megjelenő Magyar Narancs interjújából egy kis ízelítőt.

false

MN: A Fidesz–KDNP 12 képviselője az esetek 98 százalékában az EPP-frakcióval szavazott. Mennyire fájna az EPP-nek, ha elveszítené őket?
FE: Tudjuk, hogy az EP-ben lojálisak hozzánk a magyar képviselők, de azt is tudjuk, hogy önérdekből teszik. Ha nem érdekeltek egy kérdésben, akkor nem fáj nekik, ha a frakcióval szavaznak, cserébe viszont azt várják, hogy hunyjunk szemet bizonyos dolgok felett. Szerintem le kell nyelnünk azt, hogy ez a 12 képviselő nem szavaz velünk a jövőben. Ha ez azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben nehezebben lesz meg a többségünk, akkor maximum tovább tárgyalunk, és megpróbálunk olyan megoldást találni, ami többeknek elfogadható.
MN: Mi van akkor, ha Orbán nagyvonalúan visszavonja a lex CEU-t? Minden meg lesz neki bocsátva?
FE: Idáig ezt játszotta: ha nagyon kritizáljuk, akkor egy kicsit visszavesz a hevületéből, visszavon ezt-azt, de pár hónap múlva jön a következő támadás. Én azt mondom, most már mindegy, visszavonja vagy sem, meg kell tennünk a megfelelő lépéseket. Magyarországnak nincs akkora súlya, hogy az EU számára nélkülözhetetlen legyen. Egyikünk se Magyarország-ellenes, de azt a cirkuszt, amit Orbán művel, nem tudjuk a végtelenségig tolerálni.

A teljes interjú a Magyar Narancs holnapi számában olvasható.

Figyelmébe ajánljuk