Most akkor jó elnök vagy rossz Trump: megegyezett Kína és az Egyesült Államok, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. május 20.

Külpol

Úgy tűnik, a kínaiak megígérték, hogy több amerikai terméket importálnak.

Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat – jelentette be vasárnap Pekingben Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes.

„A két fél egyetértésre jutott. Nem bocsátkozunk kereskedelmi háborúba” – húzta alá Liu, aki a kínai tárgyaló delegáció vezetője volt Washingtonban, ahol Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel egyeztetett.

Nem sokkal korábban Washington és Peking közös közleményben tudatta, megállapodás született arról, hogy intézkedéseket fognak hozni az Egyesült Államok Kínával szembeni külkereskedelmi mérleghiányának csökkentésére. A közlemény arról nem szól, hogy ezzel felfüggesztik-e azoknak az amerikai vámoknak a bevezetését, melyekkel 50 milliárd dollár értékű kínai árut sújtana az Egyesült Államok a jövő héttől kezdve.

Liu tudatta: Kína és az Egyesült Államok fokozza együttműködését a többi között az energia-, az agrártermékek, az egészségügyi és pénzügyi szolgáltatások terén.

Kína és az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege amerikai szempontból nézve 375 milliárd dollárt meghaladó hiányt mutatott 2017-ben; Washington 130 milliárd dollár értékben exportált Kínába, míg Kínából csaknem négyszer annyi, 506 milliárd dollár értékben érkezett import az Egyesült Államokba.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?