Második nekifutásra már kinevezi az új szlovák kormányt az államfő

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. március 21.

Külpol

Elsőre a belügyminiszter nem tetszett neki.

Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön kinevezi az új összetételű kormányt, amelynek névsora kedden vált véglegessé – ezt maga Kiska jelentette be Pozsonyban szerdán, miután találkozott a leendő kabinet új tagjaival.

Az új kabinet névsorát azután változtatta meg Peter Pellegrini kijelölt miniszterelnök, hogy Andrej Kiska – Szlovákia történetében eddig példátlan módon – megtagadta a kijelölt miniszterelnök által előterjesztett kormánylistán szereplő kabinet kinevezését. Az államfő Jozef Ráz, a belügyi tárca várományosának személyét kritizálta, aki túl szoros kapcsolatot ápol Robert Kalinákkal, az újságíró-gyilkosságba belebukott korábbi miniszterrel.

Pellegrini átveszi a kormányalakítási megbízást Kiskától

Pellegrini átveszi a kormányalakítási megbízást Kiskától

Fotó: Martin Baumann/MTI/AP

Kiska még mindig nem „százszázalékosan elégedett” a kormány összetételével, de államfőként nem fogja túllépni azokat a (jogi) kereteket, amelyeket számára az alkotmány biztosít. Miután csütörtökön kinevezi az új szlovák kormányt, a kabinetnek várhatóan már pénteken bizalmat szavaz a pozsonyi törvényhozás.

A Robert Fico leköszönt kormányfő politikai ellenlábasának számító, s a legerősebb kormánypárt, a Smer politikájával rendszerint szembehelyezkedő Andrej Kiska döntésének bejelentése után annak a véleményének is hangot adott, hogy a leendő kormánynak nemcsak a parlament bizalmát kell megszereznie, hanem „a nyilvánosságét is”, ami az elnök szerint „nehéz feladat lesz”. Kiska ezzel az újságíró-gyilkosság után több szlovákiai városban elkezdődött tüntetéssorozatra utalt, amelynek következő epizódjára pénteken kerül sor a szervezők szerint.

A leendő szlovák kormányban a miniszterelnök személyén kívül az előzőhöz képest négy változás lesz. A belügyminiszteri posztot végül Tomás Drucker eddigi egészségügyi miniszter veszi át. Ebből adódóan változik az egészségügyi minisztérium vezetőjének személye, aki a tárca eddigi államtitkára, Andrea Kálavská lesz. A posztjáról ugyancsak leköszönt kulturális miniszter, Marek Madaric helyét Lubica Lasáková, a Smer besztercebányai megyei szervezetének elnöke veszi át, a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes posztjára pedig – amelyet eddig Peter Pellegrini töltött be – Richard Rasi kassai főpolgármester kerül. Új vezetője lesz a Most-Híd hatáskörébe tartozó igazságügyi tárcának is.

Figyelmébe ajánljuk