Megállították az Osmanen Germaniát

  • MTI
  • 2018. július 10.

Külpol

A németek betiltottak egy nacionalista motoros bandát.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter betiltotta az Osmanen Germania nevű török nacionalista motoros bandát, és elrendelte, hogy a szervezet hagyjon fel minden tevékenységével.

A szervezet súlyos fenyegetést jelent a személyes szabadságjogokra és a lakosságra általában – magyarázta a döntést a tárca. A betiltást hivatalosan az egyesülési törvény előírásaival indokolták, mondván, az Osmanen Germania célja és tevékenysége a büntető törvénykönyvbe ütközik. A miniszteri rendelet az Osmanen Germania összes tagszervezetére is vonatkozik, a bandának ugyanis 16 helyi csoportja van.

A döntés nyomán ma reggel a banda több tagjánál is házkutatást tartottak Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg és Hessen tartományokban, valamint Bajorországban. A belügyminiszter világossá tette, hogy a német szövetségi és tartományi hatóságok egyaránt szigorúan fellépnek a szervezett bűnözés minden formája, így a bűncselekményeket elkövető motoros bandák ellen is.
„Aki elutasítja a jogállamiságot, az ne számítson tőlünk semmilyen megértésre” – szögezte le Seehofer.

Az Osmanen betiltását eredményező jogsértéseket egy március közepén elindított nyomozás tárta fel, amelynek célja a motoros banda szervezeti felépítésének, irányításának és a helyi szervezetek közötti együttműködésnek a vizsgálata volt.

A hatóságok szerint az Osmamen Germania tagjai több támadásért is felelősek, amelyeket baloldali törökök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök bírálói és azok ellen követtek el Németországban, akiket Ankara kikiáltott a kudarcba fulladt 2016-os puccskísérlet állítólagos kitervelője, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen iszlamista hitszónok hívének. Az Osmanen Germaniát az Erdoğan vezette török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) is támogatja.

Figyelmébe ajánljuk