„Olyan mentalitás, amilyet Európa csak a 30-as, 40-es években tapasztalt”

  • Ara-Kovács Attila
  • 2015. szeptember 17.

Külpol

Vajon a bukaresti magyar nagykövet mit művel? Már azon túl, hogy olyasmiket nyilatkozik, ami nem egy diplomatának, hanem egy politikusnak a dolga.

A bejelentés, hogy a magyar kormány a Romániával közös határon is kerítést fog felállítani, máris komoly politikai következményekkel járt. Victor Ponta román kormányfő Werner Faymann osztrák szövetségi kancellárhoz igen hasonló hangnemben fogalmazott:

A gondot az okozza, vajon rendelkezünk-e azokkal a logisztikai képességekkel, hogy a kvótarendszer által számunkra megszabott emberek tömegét tényleg emberként kezeljük, nem úgy, mint magyar szomszédaink, botokkal és számokat írva rájuk. Az efféle eljárással nem értek egyet.

Szijjártó Péter – immár szokása szerint – visszautasította és hazugságnak nevezte a vádakat,

mire Ponta a Facebook-oldalán válaszolt:

Nem akarok válaszolni az efféle, a magyar kormány egyes képviselői által elkövetett provokációkra, de nézzék meg az Adevărul és a Mediafax beszámolóit, hogyan viselkednek a magyar hatóságok a menekültekkel. Azonnal meg fogják érteni felháborodásomat, melyet európai polgárként érzek az olyan mentalitás és megnyilvánulások iránt, melyeknek Európa csak a 30-as, 40-es években lehetett tanúja.”

Később hozzátette: Mint annyi más európai politikus számára, neki is „kötelessége” felhívni a figyelmet és elutasítani „néhány, a legmagasabb tisztségeket betöltő magyar kormányzati tényező következetes magatartását”. Ezek szégyent hoznak az európai kultúrára és az Európai Unió vallott értékeire”, lévén, hogy olykor „antiszemiták”, máskor meg ellenségesek „a legkülönfélébb kisebbségekkel”, s „ráadásul most még a menekültekkel szemben is...

A pengékkel ellátott drótkerítés, az agresszív törvények, a börtönnel fenyegetőzés és az életbe léptetett biztonsági intézkedések brutalitása nem fogja megoldani a problémát – de megmutatja, hogy Magyarországon, Európa szívében olyan kormányzó politikusok vannak, akik semmiben sem különböznek a szír, a líbiai s egyéb azon kollégáiktól, akik elől ma az emberek menekülni kényszerülnek.

false


Súlyos szavak, de nem egyedül Ponta fogalmaz ma már ekként, hanem a többség.

De vajon tényleg csak a felépíteni tervezett kerítés okozta a bukaresti kormányzó elit felháborodását? Elvégre, ha a térképre nézünk, két dolgot még az is azonnal észrevesz, aki nem jártas sem az aktuális politikai kérdésben, sem pedig a topológiában.

1. Ha egy Szerbiában rekedt menekülő ember minél előbb el akarja hagyni a térséget, és Ausztriába akar jutni, semmiképp sem választja Romániát. Hisz

(a) a kerülő óriási,

(b) a menekülési útvonalakat nagyon megnehezíti, a hatóságok dolgait pedig igen megkönnyíti a Duna, továbbá a Tisza vajdasági szakasza,

(c) ha valaki át is jut Romániába, onnan csak a menekültek által „horror földjének” tekintett Magyarországon át vezet ismét az út.

2. Bár a tervezett kerítés nyomvonalát jelző cölöpöket már megkezdték leverni, a magyar hatóságok nagy valószínűséggel nem is tervezik megépíteni a kerítést, annak bejelentése csak a taktika része volt, hogy a menekültek már eleve lemondjanak erről a lehetőségről.

Ha ezt vesszük figyelembe, akkor a magyar lépés Románia szempontjából még előnyös is volt, hisz eleve elveszi az érintették kedvét, hogy ezt az útvonalat válasszák, s így gondot okozzanak a bukaresti hatóságoknak.

De akkor mégis mi magyarázhatja az igencsak erőteljes reakciókat?

1. Pontának nem jön rosszul a megméretés Orbán Viktorral. Valóban nem makulátlan a renoméja; ő is kísérletezett már olyasmikkel, amilyenekkel magyar kollégája, de a román politikai eliten belül senki sem sérthet vitális európai érdekeket, nem vitázhat az unióval, és nem viselkedhet áruló módjára a szövetséges Egyesült Államokkal szemben. Mindazonáltal az alkotmányos jogok és törvények „kreatív” kezelése az elmúlt években gyakran eszébe jutott a román kormányfőnek is, amit azonban nem, vagy csak nagyon ritkán tudott megvalósítani. Ám most itt egy újabb alkalom, hogy ő lehessen a „jó fiú” az Orbánnal való összehasonlításban, s ezt – valljuk be – politikai hiba lenne részéről nem kihasználni. Ráadásul egy olyan pillanatban, amikor élénk verseny folyik a nemzetközi térben Orbán gyalázását illetően, tehát a siker szinte garantált.

2. Egyébként is célszerű Bukarest számára, hogy barátokat gyűjtsön, mert így vagy úgy magának is szembesülnie kell a menekültválsággal. Vagy azért, mert területén meg fognak jelenni a hazátlan szírek, kurdok, afgánok stb., vagy azért, mert a jövő heti uniós csúcson nagy biztonsággal megszavazandó kvótarendszer az országot is érinti majd. Ponta már jó előre jelezte: a kilátásba helyezett 1800 fő túl sok Romániának, bár a kvótarendszert elfogadja. Azóta olyan hírek érkeztek, hogy a kormány akár abba is bele fog menni, hogy ennél több embert, 3-4000-et is befogad, csak hogy elébe menjen Berlin, Párizs és London elvárásainak. Ezt a lépést Washington is szimpátiával fogadná.

3. A Ponta vezette kormánykoalíciónak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem tagja, ellenzéki erőként politizál. Hogy most Magyarország előállt a fal ötletével, azt a román kormányfő mindenképp tematizálni fogja a romániai politikai térben is. Kelemen Hunor, a magyar párt elnöke eléggé ostoba módon máris partnerként szállt be ebbe a konfliktusba, a Fideszt védve, s a kerítés jellegét bagatellizálva. Kelemennek akár még igaza is lehet, ám politikai síkon már most vesztesnek mondható, s csak még tovább erodálhatja amúgy is rettenetes állapotban lévő, a helyi szélsőségeseknek és a „határon túli” Orbánnak egyre kiszolgáltatottabb pártját.

Szijjártó beleáll

Szijjártó és rajta keresztül Orbán persze még mindig úgy gondolja, hogy erősen beleállva a konfliktusba, épp annak megroggyant reputációja miatt könnyen legyűrheti a román kormányfőt. Nem tudom, a Bukarestbe akkreditált magyar nagykövet mit művel azon túl, hogy olyasmiket nyilatkozik, ami nem egy diplomatának, hanem egy politikusnak a dolga. De talán félrerakhatná a magyar diplomaták között persze kórszerűen terjedő rettegést, s hazajelenthetne valami olyasmit is, ami köszönő viszonyban van a valósággal. Mégpedig azt, hogy: Ponta feje felett egyre kevésbé lóg már Damoklész kardja, az EU olyan jogtechnikai értelmezést fűzött a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által megkomponált vádakhoz, hogy azok bíróság elé kerülése majdhogynem kizárt, s ha oda is kerülnének, a felmentés biztosra vehető lesz.

Másrészt – a legutóbbi felmérések szerint – Ponta pártjának, s még inkább a kormánykoalíciónak jelentős támogatottsága van az ellenzékkel szemben. Így a kormányfő lemondása, egy előre hozott választás szükségessége ma már fel sem merül. És valószínűleg ez így is marad 2016-ig, az új választásokig.

A szerző a DK elnökségi tagja

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.