Orbán két titkos kedvencét pároztatná Erdoğan

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 9.

Külpol

A török elnök valóra válthatja magyar bajtársa legmocskosabb álmait.

Orbán beájulna: két régi kedvencét, a visszamenőleges törvénykezést és a halálbüntetést egyszerre vezethetik be a lassan klasszikus diktatúrává váló Törökországban.

Válaszul Erdoğan török elnök augusztus 7-i beszédére, amiben azt állította, hogy „a világ legtöbb országában” alkalmazzák a halálbüntetést, és aláírná, ha a török parlament úgy döntene, hogy ismét bevezetik, Fotis Filippou, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese a következőket mondta:

„Az Amnesty International aggódva figyeli azokat a nyilatkozatokat, amelyek arról szólnak, hogy visszamenőleges hatállyal bevezetnék a halálbüntetést azok számára, akiket a puccskísérletben való részvétellel gyanúsítanak. Ez a lépés nemcsak Törökország által is ratifikált nemzetközi egyezményeket sértene, hanem magát a török alkotmányt is. A puccskísérlet szervezői által végrehajtott erőszakban több mint 200 ember halt meg, a felelősöket a török hatóságoknak bíróság elé kell állítaniuk. Ennek a módja azonban csakis olyan tisztességes eljárások lehetnek, amelyeknek a végén nem szabnak ki halálos ítéletet.”

Hozzátette: „Törökország 2004 óta nem szab ki halálbüntetést egyetlen bűncselekmény esetén sem, rajta kívül hasonlóan jár el még 102 ország a világon. Ennek a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetésnek a visszavezetése az emberi jogok területén történő óriási visszalépés lenne.”

(Forrás: Amnesty)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.