Oroszországtól vett gázzal is üzletelhet Kína

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 4.

Külpol

Feltételezik, hogy az energiahordozó így kétszeres áron jut el Európába.

Sokkal több hagyományos és cseppfolyósított halmazállapotú gázt vásárol Kína Oroszországtól, mint amennyire szüksége lenne – írja a Telex a South China Morning Post beszámolójára és a Financial Times elemzésére hivatkozva.

Ez azért is feltűnő, mert az ázsiai országban az energiahordozó ipari felhasználása a koronavírus-járvány és a gazdaság belassulása miatt eleve visszaesett.

Az elemzők azt feltételezik, hogy Kína a felesleget simán továbbadja a piacon, jellemzően Európába.

Arról már márciusban jelentek meg hírek, hogy az amerikaiaktól vásárolt cseppfolyósított gázt drágán továbbadja Kína Európának. Az orosz gáz továbbértékesítése azért érdekes, mert miközben kerülő úton, akár dupla áron, de eljut Európába az orosz gáz, közben fennmarad az Oroszország elleni szankciók látszata.

Azt, hogy Kína tényleg az orosz gázt adná tovább, a cikk szerint lehetetlen bizonyítni, mert az ország akár a saját maga által kitermelt gázt is eladhatja, amit eredetileg a belső piacra szánt.

 

A Financial Times úgy számol, Kína 2022 első felében 4,8 millió tonna cseppfolyósított gázt adott el a nemzetközi piacon, és ez megfelel az európai import 7 százalékának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk