Robbanás volt a kabuli reptér kapujánál: az Iszlám Állam helyi csoportja lehet a támadó

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 26.

Külpol

Öngyilkos merénylet történhetett a zsúfolt reptérnél, a robbanásnak sok áldozata lehet.  A holttesteket egy szemtanú szerint csatornába borították.

Robbanás történt az afgán főváros, Kabul repülőterénél - közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, vannak-e halálos áldozatok.

A Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva viszont arról számolt be, hogy a robbanás öngyilkos robbantásos merénylet miatt következett be.

Egy afgán újságíró a Twitteren arról írt, hogy egy öngyilkos merénylő nagy tömegben robbantotta fel magát, egy másik támadó pedig lövöldözni is kezdett. Egyes beszámolók egy második robbanásról is hírt adtak.  

A robbanás ott történt, ahol a menekülők általában okmányellenőrzésre várnak, így sok sérült és áldozat lehet.

A BBC beszámolója szerint a tálibok azt közölték, információik szerint legalább 11-en meghaltak a támadásban, köztük nők és gyerekek. Ezt eddig senki nem erősítette meg. 

A közösségi médiában terjedő felvételeken ugyanakkor egymáson fekvő holttestek, illetve számos véres sérült látszódott. 

Az érintett kaput általában amerikai és brit katonák őrzik, a britek egyelőre arról adtak hírt, hogy nincs tudomásuk brit áldozatról. A Pentagon egy szóvivője szerint viszont amerikai és civil áldozatok is vannak. 

A Fehér Ház egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint a robbanásról tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt. 

A BBC beszámolója szerint ugyanakkor nem csak a reptéren történt robbantás, de a Baron Hotelnél is, ahol a britek által evakuálni kívánt emberek gyülekeztek. Úgy tudni, itt is sokan megsérültek. 

A reptéren napok óta afgán állampolgárok ezrei várakoztak arra, hogy evakuálási repülőgépeken elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvételt követően. A nyugati országok korábban figyelmeztettek egy lehetséges merénylet veszélyére a környéken.

A BBC portálja csütörtök este további sokkoló részletekről tudósított: egy szemtanút idézett, aki szerint a robbantás áldozatainak maradványait egyszerűen egy csatornába borították. A reptér kapuját kívülről őrző tálibok a levegőbe kezdtek lőni a detonáció után, hogy eloszlassák a tömeget. A brit közszolgálati csatornának nyilatkozó szemtanú sérült csecsemőt is látott a helyszínen.

Egy kabuli kórház  legalább 60 hozzájuk beszállított sérültről számolt be, három sebesült úton a kórház felé vesztette életét. 

A Pentagon megerősítette, hogy amerikai katonák is a merényletek áldozatául estek. Amerikai lapok négy halott katonáról és több sebesültről értesültek. 

A BBC által megszólaltatott elemzők valószínűsítik, hogy a támadást az Iszlám Állam afganisztáni "fiókszervezete", az Iszlám Állam Khorasan Tartománya követhette el, a  merénylet jellemzői legalábbis rájuk utalnak. Ha pedig ez így van - véli Mike Jason, a portálnak nyilatkozó volt amerikai zászlóalj-parancsnok- akkor a terrorszervezet jó eséllyel újra megpróbál majd lecsapni a Kabulból menekülni próbáló tömegre.

További híreink az afganisztáni helyzetről itt olvashatók! 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.