Vízre bocsátották a lebegő Csernobilt: az oroszok csak úgy fürdenek az atomban

  • narancs.hu
  • 2018. április 29.

Külpol

Skandináviát kerüli az úszó erőmű.

Első tengeri útjára indult szombaton a Lomonoszov Akadémikus nevű orosz úszó atomerőmű. A sok vitát kiváltó objektumot a szentpétervári hajógyárban építették, és onnan bocsátották is vízre, ahol megkezdi hosszú útját: a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve Murmanszkhoz vontatják, s csak ott töltik fel nukleáris fűtőanyaggal a reaktorait.

A tengeri atomerőmű a tervek szerint 2019-ben kezd majd áramot termelni a távol-keleti Csukcsföld közelében, hogy olajkutak és egy kikötőváros energiaszükségleteit elégítse ki.

A létesítményt hevesen támadják a Greenpeace környezetvédői és „lebegő Csernobilnak” hívják, emlékeztetve az Ukrajnában 1986-ban bekövetkezett atomerőművi baleset katasztrofális következményeire.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?