A kilenc év nem elég: tízezrek tüntettek egy szexuális támadás bírói ítélete miatt

  • narancs.hu
  • 2018. április 29.

Külpol

A spanyol kormány felülvizsgálja a szexuális bűncselekmények osztályzását.

Öt férfi még 2016 júliusában támadt rá egy 18 éves nőre – a bikafuttatások idején, Pamplonában. A nő feljelentette a 26 és 29 év közötti férfiakat – van köztük egy katona és egy csendőr is –, akik nemi erőszak vádjával rács mögé is kerültek.

A támadók vallomása szerint azonban minden a nő beleegyezésével történt.

A navarrai bíróság végül csak szexuális visszaélésben találta bűnösnek a vádlottakat, és egyenként kilenc év börtönre ítélte őket. Az ügyészek 20 évet kértek.

A spanyol jog értelmében a szexuális bántalmazásért felelős személy nem fedi a nemi erőszak elkövetőjét, mert előbbi a törvényi értelmezés szerint nem jár erőszakkal vagy megfélemlítéssel.

Az ügy nemzeti felháborodást okozott, s már három napja tartanak a tüntetések a vártnál enyhébb ítélet ellen. Tiltakozó megmozdulások voltak Madridban, Valenciában és Barcelonában is.

Pamplonában csütörtökön még csak pár ezren demonstráltak, de szombatra már 35 ezer fős volt a részvétel a rendőrség becslése szerint.

Eközben elindult egy sajátos spanyol #metoo mozgalom is, #cuéntalo, „mondd el” hashtaggel osztják meg az emberek saját történeteiket a szolidaritással való visszaélésekről.

A spanyol kormány ígérete szerint felülvizsgálja a szexuális bűncselekmények osztályzását.

(BBC)

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.