1,3 milliós fizetés a 850 millió forint közpénzzel kitömött állami íróiskolában
Két költés között

1,3 milliós fizetés a 850 millió forint közpénzzel kitömött állami íróiskolában

Kultúra

Ömlik a közpénz az Orbán János Dénes vezette íróakadémiához. A költő a támogatásokról szólva 300 millióról elfeledkezett. A tehetséggondozás most indul be igazán.

2016 végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 400 millió forintot biztosított az alig több mint egy éve létrehozott, állami tulajdonú íróképző, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) irodalmi programjára, ami — Orbán János Dénes régi folyóirata után — az Előretolt Helyőrség Íróakadémia nevet viseli. A mai napig nem tudni, kinek a javaslatára, milyen indoklással és milyen célra kapták ezt a pénzt. Azt viszont már tudjuk, hogy ugyanekkor egy másik forrásból még 300 milliót kaptak, csak erről eddig senki nem beszélt.

A 400 milliós támogatás kiugróan nagy

összeg, több okból. Egyrészt a december 20-ai rendelet több mint ötven tételéből ez a hatodik legnagyobb, és ez több mint tízszerese a legnagyobb magyar írószevervezet, a Magyar Írószövetség éves költségvetési támogatásának, az érdekképviselet mellett programokat szervező és tehetséggondozást is végző József Attila Kör, a Szépírók Társasága, akár a FISZ éves költségvetésének. Ennyi állami költségvetési pénz összesen nincs az egész magyar irodalmi életben.

Kiderült azonban, hogy ez az összeg ugyanis jóval nagyobb. A KMTG december 22-én nemcsak az Emmivel, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel is

aláírt egy támogatási szerződést, további 300 millió forintról,

így a 2016-ban behúzott állami támogatás összege 700 millió forint — még akkor is, ha Orbán János Dénes különböző interjúkban csak a törvénybe is beleírt 400 millió forintról beszél.

Ennek a 300 millió forintos támogatásnak a megalapozottságáról, céljáról nem tudni szinte semmit. Eleve a támogatásról is akkor szereztünk tudomást, amikor a KMTG-től kikértük az összes 2016-ban kötött szerződésük adatait.

A KMTG-t a sajtó felé Orbán János Dénes képviseli, megnyilatkozásaiból egyértelmű, hogy

ez az ő bulija,

magára mégis „csak“ projektvezetőként, az irodalmi alprogram megbízott felelőseként hivatkozik, ezzel az indokkal utasítja el azt, hogy a KMTG ügyeiről kérdezzék. Ez azért teremt különös helyzetet, mert a KMTG-nek gyakorlatilag nincs más tevékenysége az Előretolt helyőrség Íróakadémián kívül.

Az Íróakadémia működési szabályzata szerint az ügyvezetőn és a projektvezetőn kívül — feltehetően Tímár Alpár László és Orbán János Dénes — az alapszabály szerint egy tanulmányi igazgató is a vezető testület tagja; hogy ki tölti be a pozíciót, nem tudni. A kft.-t ellenőrző felügyelő bizottság tagjai mindenesetre Kránicz Gábor, Závogyán Magdolna és Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke. Bár a KMTG-től kikért szerződésadatokból 9 nevet kitakartak, az kiderül belőlük, hogy valaki 2016 márciusa óta

havonta közel 1,4 millió forintot visz haza munkabér címen,

ketten 425 ezer, még valaki 225 ezer forintot (minden összeg bruttó). Szintén kitakarták, hogy ki kapott havi 257 696 forintot megbízási jogviszony keretei között, és ki vitt haza május óta havi 120 ezret ugyanilyen formában. Érdekesség, hogy háromnegyed millió forintos szerződést kötött a KMTG védjegyoltalom címén, hogy ki a partner, szintén titok.

Azt, hogy valójában mire lehet 850 millió forintot elkölteni, az eheti Magyar Narancsból kiderül.

Figyelmébe ajánljuk