Fenyő Miklós elárulta lapunknak, hogy ki is volt az első rapper Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2017. március 12.

Kultúra

Geszti, Pajor, Ganxsta Zolee? Felejtsék el!

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Fenyő Miklós, biztosan lesz majd nagy koncert is meg minden… A veterán zenészt természetesen mindenhol mint a rock and roll magyarországi nagykövetét ismerik, noha a rock and rollon kívül azért voltak neki mindenféle más, olykor szégyenteljes húzásai, volt gombafejű, volt Modern Talking-koppintó, sőt épp a lapunknak fejtette ki húsz évvel ezelőtt azt, hogy ő volt első rapper is Magyarországon.

false

 

Fotó: MTI/Kollányi Péter

„1984-ben Nyugat-Európában láttam, hogy kiskölykök buliznak az utcán és a kofferrádióból szóló különös zenére egészen különös mozgássorozatokat mutatnak be. Utánaérdeklődtem, és akkor tudtam meg, hogy persze ez is amerikai találmány. (…) Ezt a formát alkalmasnak találtam arra, hogy zenében és szövegben is megjelenítse a gondolataimat” – mondta Fenyő húsz évvel ezelőtt a Magyar Narancsnak.

Kicsit sajnáljuk, hogy Fenyő számára a rap csak afféle kirándulás volt. Milyen szép is lenne, ha ő is gengszterben nyomná: mekkora páros lennének már a Gesztivel vagy hármasban a Zanával.

Figyelmébe ajánljuk