A 104 éves ausztrál tudós már csak meg akar halni, ehhez Svájcig kell utaznia

  • narancs.hu
  • 2018. május 1.

Lélek

Gyűjtést is indítottak az út finanszírozására.

„Sajnálom, hogy megértem ezt a kort. Nem vagyok boldog. Meg akarok halni. Ez nem különösebben szomorú. Az szomorú, hogy megakadályoznak benne. Az az érzésem, hogy egy ilyen idős embert, mint én, megilletnék az állampolgári jogok, köztük az asszisztált öngyilkossághoz való jog is.“

Ezt David Goodall, ausztrál tudós nyilatkozta áprilisban. Mondatai nagy port kavartak Ausztráliában, felkorbácsolva az eutanáziáról, az asszisztált öngyilkosság formáiról szóló vitákat.

Goodall még tavaly is egyedül élt, ő intézte magának a heti bevásrlást is. Ma sincs semmilyen állandó betegsége, de az életminősége annyira leromlott, hogy felvette a kapcsolatot egy olyan svájci intézménnyel, ahol hozzásegíthetik a vágyott halálához.

Ausztráliában, ahogy a világ országainak többségében, az eutanázia illegális. Egy államban 2019 közepétől életbe lép egy valamivel megengedőbb szabályozás, de az is csak azoknak ad több jogot, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek és a várható élettartamuk kevesebb, mint 6 hónap.

A tudósnak az Exit International nevű eutanáziát pártoló szervezet segít az út megszervezésében. Közölték: idős és köztiszteletben álló állampolgárokat kényszerítenek arra, hogy a világ másik felére utazzanak, csak mert méltósággal akarnak meghalni.

A csoport egy közösségi finanszírozású projektet is indított Goodall repülőjegyeinek fedezésére: a gyűjtésnek köszönhetően a tudós első osztályon utazhat Svájcba.

(Guardian)

Figyelmébe ajánljuk