Egy év alatt 16 millióval több katolikus lett a világon

  • narancs.hu
  • 2023. október 21.

Lélek

Egyedül Európában stagnál a számuk, bár Magyarországon kifejezetten csökken.

A vatikáni Fides hírügynökség közzétette legfrissebb statisztikáit az október 22-i missziós vasárnap (World Mission Sunday) apropóján – írja a Szemlélek. Bár a tendenciákat 2020. December 31. és 2021. december 31. között vizsgálta, így is érdemes figyelni rá, ugyanis a 2021-es adatok szerint 1,375 milliárd katolikus élt a világon, ez pedig 16,24 millióval több az egy évvel korábbi adatnál. A növekedés minden kontinenst érinti, kivéve Európát.

Az afrikai és az amerikai kontinensen regisztrálták a legnagyobb növekedést, ugyanakkor a katolikusok aránya a világ népességén belül némileg csökkent, a vizsgálat idején 17,67 százalék volt.

A vizsgált időszakban ugyanakkor a papok és a püspökök száma is valamelyest csökkent: 2021 decemberében a világon 5340 püspök és 407 872 pap szolgált az egyház kötelékében. A papok száma egy év alatt 2347-tel lett kevesebb.

Magyarországon a népszámlálás szerint a vállaltan katolikusok száma húsz év alatt 5,6 millió főről majdnem megfeleződve, 2,9 millió főre csökkent. Az adatban természetesen benne van az is, hogy Magyarország népessége is csökken, miközben a világ népessége általában növekszik, de a magyar adatok ezzel együtt is olyan erősek, hogy még Semjén Zsolt is a DK-t látja mögöttük.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk