Csökkent Magyarországon a keresztények és a fiatalok száma

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 26.

Belpol

Öregszik a társadalom, de több a házasságkötés a tavalyi népszámlálás szerint.

Tavaly októberben 9 603 634 fő volt Magyarország lakossága, derült ki a 2022-es népszámlálási adatokból. A KSH kimutatásából az is kiderült, hogy a 30 év alattiak körében nő a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, ám a társadalom továbbra is öregszik.

Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője úgy nyilatkozott: „A nők 73 százaléka vállalt gyermeket az élete során: 23 százalékuk egy, 35 százalékuk két gyermeknek adott életet.”

A társadalom viszont vészesen öregszik: amíg 2011-ben még csak 41,5 év volt az átlagéletkor, most már 43,1 év. 

Érettségivel a felnőtt lakosság harmada rendelkezik, további 22 százalék pedig diplomás. 23 százalék azoknak az aránya, akik csak általános iskolát végeztek. A 2011-es adatokhoz képest növekszik a foglalkoztatottak száma, akkor 3,9 millióan dolgoztak, 2022-ben viszont már 4,7 millióan. 

A válaszadók 50 százaléka, 2,9 millió fő katolikus volt, közülük 2,6 millióan a római katolikust, 165 ezren a görögkatolikust jelölték meg vallásukként. A reformátusok aránya 16, az evangélikusoké 3,1 százalék. (Tizenegy éve majdnem 3,9 millióan vallották magukat katolikusnak, de jelentősen csökkent a reformátusok és az evangélikusok száma is.)

A legnépesebb hazai nemzetiség a roma, a válaszadók 2,5 százaléka, 210 ezer fő tartozik ebbe a közösségbe. 143 ezer német, 30 ezer szlovák, 28 ezer román és 25 ezer ukrán nemzetiségű él az országban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk