Gyermekétkeztetés: Edd meg, amit megfõztek

  • Czifrik Balázs
  • 2005. március 3.

Lélek

Az új évszázad reformtáplálkozási módszerei, úgy tûnik, elérték a közétkeztetésen belül a gyermekétkeztetést is. A menzákat a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség ellenõrizte, míg az iskolai büfék korszerûsítésérõl az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudo-mányi Intézet (OÉTI) állított össze ajánlást.

Szinte mindenkinek van többnyire kellemetlen, de vicces emléke a gyermekétkeztetés leglényegesebb helyszínérõl, a menzák mélyérõl. Mint a legtöbb közoktatáshoz kapcsolódó tevékenységet, ezt az ágazatot is az átláthatatlan és a kényszerbõl ésszerûtlen mûködés jellemzi. A Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség tavaly október 27. és november 19. között 81 közoktatási egységben végzett ellenõrzést, amelynek eredményeit a múlt héten hozták nyilvánosságra. A fogyasztóvédelem a tavalyi felmérés elõtt utoljára 1998-ban vizsgálta az önkormányzati, alapítványi és egyházi üzemeltetésû közétkeztetés helyzetét, színvonalát. Az akkor megállapított fõbb hiányosságok a következõk voltak: lejárt fogyaszthatósági vagy minõségmegõrzési idejû alapanyagok felhasználása, szakosítatlan tárolás, mûködési engedély, szakképesítés hiánya. A jelenlegi és a korábbi vizsgálat között ugyan hosszú idõ telt el, és közben több közétkeztetést is érintõ jogszabály változott, a hiányosságok azonban továbbra is hasonlóak.

A legfrissebb vizsgálatok nyomán a legmagasabb kifogásolási arány (100 százalék) Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a fõvárosban volt. A legkedvezõbb körülmények között Hajdú-Bihar megyében étkezhetnek a gyerekek, mert az ellenõrzött egységek "mindössze" 20 százalékában kellett valamilyen szabálytalanság miatt intézkedniük a felügyelõknek.

A hiányosságok alapvetõ okaira többféle magyarázat van, a mûködési rendszer azonban sok mindenre fényt derít. A gyermekétkeztetés jelenleg kétféleképpen történik: költségvetési irányítás alatt és vállalkozások keretében. Román Péter, a Junior Vendéglátó Rt. cégvezetõje és a Magyar Vendéglátó Szövetség alelnöke elmondta: "A tevékenység eléggé szabályozatlan. Létezik minisztériumi rendelet, amelynek a végén, mellékletben, ajánlás formájában adják meg a tudományosan kiszámolt tápanyagszükségleteket (lásd a táblázatot), de természetesen ez sem kötelezõ érvényû. Igaz, a megrendelõk az ajánlásban megadott értékeket elvileg számon kérik. Az önkormányzatok a gyermekétkeztetési tevékenységet közbeszerzési pályázat útján látják el, de ezeknek a pályázatoknak jelentõs hányada csak az ár függvényében határozza meg, ki a nyertes. Nyilván mindenki lefelé szorítja az árat, és így az ajánlásban megadott tápanyagszükséglet már nem teljesíthetõ."

Egy ételadag ára 180-540 Ft között mozog, de ezek a számok inkább megtévesztõk, mert számtalan, egységes arányokkal ki nem fejezhetõ körülmény határozza meg. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatok a késõbbiekben ellenõrzik-e a nyertes pályázó vállalt feltételeit, Román Péter elmesélt egy esetet. A Junior mint a fõvárosi gyermekétkeztetés 50 százalékát ellátó vállalat egy szembetûnõen teljesíthetetlen nyertes pályázat ár/minõség hányadosát kifogásolta. Azt kívánták elérni, hogy az önkormányzat vizsgálja meg a pályázatban foglaltak teljesíthetõ-ségét. Minden bírói fórumon végigvitték kifogá-sukat, s azt a választ kapták, hogy a megrendelõ, jelen esetben az önkormányzat, nem köteles vizsgálni a teljesíthetõséget. Ne feledjük, ez a játék esetünkben a gyerekek mindennapi étkezésérõl, egészségérõl szól. A Junior cégvezetõje azt is elmondta, hogy elõfordul a következõ pedagógusi hozzáállás is, "ha énnekem jó volt annak idején a pörkölt-nokedli, akkor ezeknek a kölyköknek is jó lesz".

A tárgykörben a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség vizsgálata a következõket állapította meg: az élelmezésvezetõknek komoly gondot jelent az óvodás kor feletti korcsoportonkénti energia- és tápanyagajánlások teljesítése, mert a fõzõkonyhákon nem vagy nehezen biztosítható a különbözõ korosztályonkénti ételkészítés. Ennek egyetlen módja az lenne, ha a tálalásnál lehetõség volna az eltérõ adagolások biztosítására, de adagolásbeli különbségeket sem a korábbi vizsgálatoknál, sem az ideinél - egy-egy esetet kivéve - nem tapasztaltak. De a közétkeztetés nem csak a megfelelõ tápanyag bevitelérõl szól, az életminõség javításáról is. "Az oktatási-nevelési intézményekben az egy fõre jutó étkezési idõ rövidsége nem kedvez a helyes táplálkozási gyakorlat és az étkezési kultúra iránti igény kialakulásának" - állapítja meg jelentésében a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség, ráadásul míg Nyugat-Európában az iskola központi helye az étkezõ, nálunk a menzák általában az alagsorban lapulnak, kopott bútorokkal, étkészletekkel várják a diákokat. Baranya megye egyik iskolájában például még mindig az a gyakorlat, hogy csak a tanárok étkezõasztalán van terítõ.

A jövõre nézve az sem reménykeltõ, hogy a tavalyi EU-pályázatokon egyetlen hazai közüzemi konyha sem kapott támogatást konyhai berendezések korszerûsítésére, új technológiák alkalmazására, továbbá hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv életminõség-javításról szóló fejezetében a korszerû táplálkozást nem is említik. Pedig akadnak jó példák és kezdeményezések. 1992-94-ben az OÉTI egy sikeres pályázat után a Junior Rt.-vel közösen két "modell iskolában" próbálta ki a korszerû és kulturált gyermekétkeztetés lehetõségeit. Greiner Erika, az OÉTI fõosztályvezetõ fõorvosa elmondta: a gyerekek testi és szellemi fejlõdését, biokémiai paramétereit nézték a vizsgált idõszakban és összességében elmondható, hogy azoknál a gyerekeknél, akik részt vettek a programban, jobb eredmények születtek. Azt is meglepve tapasztalták, hogy a korszerû ellátás nem került sokkal többe, mint a hagyományos, viszont a szervezés tekintetében jóval több figyelmet követelt. De a kezdeményezés nem ezért nem folytatódott, hanem mert az önkormányzatok forráshiányra hivatkozva kifaroltak a gyermekek korszerû étkeztetésének ügyébõl.

Úgy tûnik, a menzákon egyelõre - elsõsorban a pénzhiány miatt - marad a paradicsomos hús, a szociobrutál hangulat, marakodások a konyhás nénikkel. A változás azonban, ha nem is az iskolai étkezdében, elkezdõdött. Nemrégiben látott napvilágot az a javaslat, amely az iskolai büfék ételválasztékát kívánja korszerûsíteni. A tanulmány elkészítésére az Egészségügyi Minisztérium kérte fel az OÉTI-t. A dokumentum ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen ételeknek nem kellene szerepelniük egy iskolai büfé kínálatában, és mivel lenne érdemes pótolni ezeket.

Természetesen a cukros, szénsavas üdítõk, a chipsek, a csokik és a cukrászsütemények, a kolbászos, rántott húsos szendvicsek kerültek a "nem ajánlott" kategóriába. A javaslat szerint az éhes diákság többek között a jövõben rostos gyümölcs- és zöldségleveket inna, réteseket és töltött pékárukat fogyasztana, a szendvicsek alapanyaga korpás vagy magvas zsömle és kifli lenne elhagyhatatlan zöldséggel, míg a csokit és a cukrot a müzliszeletek, az aszalt és a friss gyümölcsök pótolnák, a chipsfüggõ gyerekeket pedig puffasztott gabonaszeletekkel, extrudált kenyerekkel és pattogatott kukoricával kellene "kezelni".

Az egyik budapesti középiskola büfése szerint az ajánlás egyrészrõl üdvözlendõ, másrészrõl kivitelezhetetlen. "Ez a tanulmány nem foglalkozik a gyakorlattal - mondta. - A HACCP (az EU higiéniás szabályzata, élelmiszer-biztonsági rendszer, amely az élelmezés területén a fogyasztók biztonságát hivatott szolgálni az élelmiszert elõállító önellenõrzése által - C. B.) rendelkezéseivel nehezen összehangolható javaslatokat tesz, például a megmosott zöldség és más egyéb tárolására az iskolai büfék kis alapterületük miatt eleve alkalmatlanok. Különben pedig hiába rakunk évek óta zöldséget a szendvicsekbe, a legtöbb gyerek elsõ mozdulata, hogy a kukába vágja. A rekordot egy salátalevél érte el: fél évig tapadt az iskola ablakára, mert a takarítók nem érték el a célzott dobás magasságát."

Greiner Erika reméli, hogy a büfés által elmesélt állapotokon idõvel változtatni lehet. A fõorvos asszony szerint a javaslat útmutatóval szolgál arra nézve is, hogy a program, megfelelõ higiénés szemlélet mellett, hogyan valósítható meg. "Természetesen több odafigyelést igényel a büfé üzemeltetõje részérõl, szükség esetén akár némi anyagi ráfordítást is. Módosítania kell a már kiépített HACCP rendszerét is. De ez a pluszfeladat meg kell hogy érje, ha gyermekeink egészségérõl van szó."

A javaslatok és a megvalósításukhoz kínált lehetõségek persze nemcsak úgy pattantak ki a minisztériumi illetékesek fejébõl, a háttérben ijesztõ felmérési eredmények állnak. A középiskolai diákság egy része ugyanis ütemesen és egyelõre megállíthatatlanul hízik, és valószínûleg nem a menzai koszttól. Persze - okoskodhatnánk -, elsõsorban nem az étkezési szokásokkal van a baj, hanem az ellustult, mozgás nélküli életmóddal. Számon kérhetnénk, mi történt az iskolai tömegsporttal, a sport - nem a versenysport! - mint a mindennapi élet része miért nem kap nagyobb hangsúlyt a közoktatásban?

Kundra Annától, az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóreferensétõl megtudtuk, hogy az OM is érzékeli a középiskolások korszerûtlen életmódját. Az Egészségügyi Minisztériummal karöltve tárcaközi bizottságot hoztak létre, amely a gyermekétkeztetés javításán túl az életvitel változtatására is hangsúlyt helyez. "Az OM is ismeri azoknak a méréseknek az eredményét, amelyek megerõsítik, hogy sajnos a középiskolások sporthoz való viszonya nem túl kedvezõ. Országos tendencia, hogy a serdülõkor elérése után csökken a diákok fizikai aktivitása."

Az iskolákban nincs szervezett tömegsport. A diákok a tanítás után általában tanári felügyelet és irányítás nélkül rohangálhatnak az iskolaudvaron, mert a tornatermet többnyire nem használhatják, noha a közoktatásról szóló törvény 52. § (9) bekezdése kimondja: "az iskola köteles megteremteni a tanulók mindennapi testedzéséhez szükséges feltételeket."

Az OM és az Egészségügyi Minisztérium összefogása mintha ennek a paragrafusnak kívánna nyomatékot adni, a korszerû étkezési javaslatok mellé más ajánlásokat is megfogalmaztak. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontját Somhegyi Annamária összegezte: "Az ember szabad döntése, hogy saját egészségét védõ vagy romboló módon éli-e mindennapjait. Az azonban nyilvánvaló, hogy a gyermekekért a felnõttek viselik a felelõsséget, ezért különösen fontos, hogy az óvodákban és iskolákban minél hatékonyabban segítsük elõ a gyermekek egészségét szolgáló tennivalókat. Ezek négy alapfeladatban foglal-hatók össze: egészséges táplálkozás, a szakmai kritériumoknak megfelelõ napi testmozgás, az egészségtan oktatása és a gyermekek egészséges személyiségfejlõdésének elõsegítése."

Hogy ezekkel az ajánlásokkal az iskolák mit tudnak kezdeni, hogyan valósíthatók meg, arra nincsen válasz. A cél kívánatos és magasztos, de az iskolák anyagi, szervezeti lehetõségeivel egyelõre még köszönõ viszonyban sem áll.

Czifrik Balázs

Napi energia- és tápanyag-beviteli ajánlás csoportos étkeztetés számára

1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év
Energia (kJ) 5 643 7 1069 19610 45010 868
(kcal)1 350 1 7002 2002 5002 600
Összes fehérje (g)4354707982
Fehérjeenergia (%)1313131313
Összes zsír (g)4455718184
Zsírenergia (%)3030303030
Összes szénhidrát (g)188236306348361
Szénhidrát-energia (%)5757575757
Hozzáadottcukor-energia (%)1010101010
Koleszterin (mg)135170220250300

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.