13. Kannabisz Kupa: Teszteld az istennőt!

  • - derwisch -
  • 2000. december 7.

Lokál

Megérkeznek a városba a Hagerék meg a turisták, fognak egy térképet, végigjárják a coffee- shopokat, a kupa helyszíneit, otthagynak nem kevés guldent, beszívnak, hazamennek. Fura szertartás, az amszterdamiak nem is nagyon értik. Programfüzetükben öt sorban lefikázzák, "gyalázatos fűlakomának" nevezik, melyet versengés, majd "amerikiai invázió" követ. Tehát komplex a dolog: szórakoztatva tanít, fogyasztásra ösztönöz, és persze van benne egy rakás pénz is. Showbusiness.
Megérkeznek a városba a Hagerék meg a turisták, fognak egy térképet, végigjárják a coffee- shopokat, a kupa helyszíneit, otthagynak nem kevés guldent, beszívnak, hazamennek. Fura szertartás, az amszterdamiak nem is nagyon értik. Programfüzetükben öt sorban lefikázzák, "gyalázatos fűlakomának" nevezik, melyet versengés, majd "amerikiai invázió" követ. Tehát komplex a dolog: szórakoztatva tanít, fogyasztásra ösztönöz, és persze van benne egy rakás pénz is. Showbusiness.

A High Timesban mindez úgy jelenik meg, hogy a nyolcvanas évek szerény versenye mára az egyik legfontosabb és legnagyobb ellenkulturális eseménnyé nőtte ki magát, melynek célja: fellelni és megjutalmazni a világ legjobb termesztésű marihuánáját és hasisát. Emellett bemutatásra kerül a növényipari, gyógyászati, termesztési és rekreációs felhasználása, vannak kiállítások, előadások, beszélgetések és persze kóstolgatások. Füvet és egymást.

Az idei összejövetel

az istennő jegyében zajlott. A tizenharmadik kannabiszkupa alcíme: Tiszteld az istennőt (Honor The Godess) - és itt most mindenki gondoljon Sivára, a soknemű- és -karúra. A hindu mitológiában eme gyönyörűséges isten (és nem nő, vagyis ez bonyolult kérdés) először csak merev hímvesszőként járta a világot, és igen kicsapongó életet élt. Parvatinak, feleségének ez nem igazán jött be, és problémájával egy bölcshöz fordult, aki egy gubacsnyi finom indiai kendert nyomott a kezébe, mondván, "ezt töltsd be Siva pipájába!" Ezután már nem volt gond, Siva otthon maradt, lenyugodott, és kiegyensúlyozott életet élhettek. Olyannyira szívéhez nőtt Sivának a ganja, hogy odaajándékozta az emberiségnek, mint az ő szent növényét, amely békét és gyógyulást hoz majd a világnak.

A marihuána a szűz nőnemű kender virága (a hímek nem játszhatnak, sőt ha véletlenül beporozzák egymást, kész a baj), és a Föld maga is anya, ezért az idén meghívott vendégek, előadók, szakemberek: nők, lányok, asszonyok voltak. Az előadások témája - a nő kendernövények Földanyában való termesztésén kívül - a nők és a női mozgalmak szerepe volt a legalizációt illetően, ami körülbelül azt jelentette, hogy az amerikai női szabadságjogi harcosok a kontinensre jöttek, hogy a drogháború tarthatatlanságát és bukását hirdessék.

A versenyben

nyolc kategóriában lehetett nevezni: a legjobb coffeshop, a legjobb kenderből készült termék, a legjobb nem kender termék, a legjobb üvegházas növény, a legjobb hasis, a legjobb mag és a legjobb kender (marihuána) plusz a közönségszavazat. A legjobb kannabisz kiválasztása nehéz feladat elé állította a bírákat, az idő rövidsége és a marihuána erőssége miatt is. A zsűritagok első hulláma két héttel a megnyitó előtt érkezett a városba, hónuk alatt a High Times legfrissebb számával. Beültek a tavalyi győztes coffee-shopba, és egy nap alatt négy vagy öt fajtát végigkóstoltak. Szívás közben szorgalmasan jegyzeteltek, aprólékosan kritizálva a növények küllemét, szagát, ízét és hatását. (Ez az utóbbi a legkényesebb kritérium, mivel nincs mértékegysége.) A verseny szervezői néhány jó tanácssal látták el a kezdőket: "reggeli előtt soha nem szabad kóstolni! Egy-egy kóstolás között tarts szünetet! Igyál sok vizet, és a legfontosabb, hogy egyél egészséges ételeket! A sativa fajtákkal kezdd a napot, és hasissal vagy indicával fejezd be! Ne torzítsd el mentális ízlelőbimbóidat alkohol, nikotin vagy koffein fogyasztásával! Tartsd távol magad a kemény drogoktól!"

Tesztelés közben

a küllemre vonatkozóan a következőkre kellett figyelni: van-e a növényen vastag, csillogó fehér vagy világos kristály? Nagyító alatt látható-e a szárakon gyanta? A bugák tömörek vagy hézagosak? Nagyok a levelek? Sok vörös szőr (ezek nem pszichoaktívak) van-e rajta? Az illata zöld növény, kezelt vagy vegyszerezett? Esetleg dohos vagy penészes? Fanyar, keserű vagy skunk típusú (édeskés, émelyítő)? Az ízt dohány nélkül kellett figyelni, egy "szárazslukknak" emlékezetesnek kell maradnia. A hasist már nehézkesebb volt vizsgálni, az külön szakma. Amszterdamban - bár nem legális - nagy választékban kapható. A hollandok szerint azonban az amerikaiak nem tudják értékelni a hasist, megkülönböztetni meg pláne nem. A hasisnak szobahőmérsékleten keménynek kell lennie, a kézmelegtől válik gyúrhatóvá, a gyantatartalom és a puhává válás egyenesen arányos. Jobb minőségű gyantaporok gyorsabban sötétülnek el, mint a rosszabbak. Az, hogy hogyan ég egy darab hasis, az határozza meg, hogy mennyire gyantás. A tömör, tiszta hasis lassan, fehér füsttel ég. Bolyhossága és szivacsossága növényfüggő.

A díjkiosztó gálaest

a legendás Melkweeg klubban zajlott, ahol úgy ezer beszívott turista várta a legjobbakat. A buli szertartással kezdődött: két autentikus raszta az imádságot követően rágyújtott egy-egy pipára. A közönség is megvárta a szent pillanatot, és együtt gyulladtak a jointok, pipák, füstfelhőbe borítva a népet. Ebben a húsz percben teljes csend honolt a helyen, néhányan térdre borultak a szent növény nagysága előtt, igaz, néhányan már különben sem bírtak megállni a lábukon. Aztán a színpadi raszták gitárt, dobot, mikrofont kaptak elő, és elkezdődött a tánc. Shalom, szálem alejkum - szólt a dal, a következő műsorszám a kupák kiosztása volt: MC Watermelon segédletével a meghívott vendégek (egytől egyik nők, lányok) felolvasták a végeredményt, minden kategóriában a három legjobbat. A nyertesek valahogy kievickéltek a színpadra, és mindenki örült, hogy mindenki örül.

Az idei győztes a Noon lett, gratulálunk, emelhetnek árat! A legjobb hasis a Catzoo nevű coffee-shop waterhash nevű csodája lett, melynek fél grammja 25 gulden (három gramm egyéb fűfélék vásárolhatók az összegért), de állítólag egy slukk, és nincs szükséged további kiadásokra.

- derwisch -

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?