A kilakoltatások halogatása nem megoldás

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 15., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Miért nem elég a hosszabb kilakoltatási moratórium?

A parlament döntése alapján idén korábban, azaz a mai nappal indul a kilakoltatási moratórium és sokkal tovább tart: a kilakoltatásokat a jövő áprilisi választások utánra halasztották. A téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítása helyes, de nem elég. A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivistái és szövetségeseik csoportja elmondja, miért nem.

Kilakoltatás

Kilakoltatás

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

 

A parlamentnek nem azt kellene törvénybe foglalnia, hogy – a közelgő választásokra tekintettel – a végrehajtók március helyett kivételesen csak májusban rakhatják utcára az embereket, hanem azt, hogy tilos bárkit, bármikor utcára tenni. A kilakoltatásokkal nem az a probléma, hogy esetleg hideg időben kerül rájuk sor, hanem az, hogy hajléktalanná tesz embereket. A megoldás nem egy hosszabb-rövidebb téli kilakoltatási moratórium, hanem egy egész éves kilakoltatási moratórium az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra.

A kormányzat feladata legelőször is a kilakoltatások megelőzése volna. Az Orbán-kormány 2015. március elsejével megszüntette az országos lakásfenntartási támogatást – ahelyett, hogy jelentősen növelte volna az összegét, hogy az érdemi segítséget jelentsen a rászoruló háztartásoknak. A korábban a nagyobb települések önkormányzatai számára kötelezően előírt adósságcsökkentési támogatást is megszüntették – ahelyett, hogy az ország minden településén elérhetővé tették volna. A fővárosi Fidesz pedig ezzel párhuzamosan megvonta a fővárosi rezsitámogatás költségvetési forrásait. A magánbérleti szektorban semmi nem szab határt a lakbérek emelkedésének – sőt, még az önkormányzatok is úgy emelhetik a „szociális bérlakások” lakbéreit, ahogy nem szégyellik.

A részletes programot A Város Mindenkié blogon olvashatja.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 15., 16:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 Cyrano
  Cyrano
  2017. november 16., csütörtök 08:56
  Harcolj:
  Nem tudom, honnan van az infód, ugyanis a legtöbb hajléktalan az Antall kormány által hozott otp kölcsönökre vonatkozó törvény életbelépése után lett. A törvényt 91-ben hozták, Sólyom vezette AB áldásával lehetett egyoldalúan szerződést módosítani. A törvény lényege az volt, hogy a 0 ill 6 %-os kamatozású hitelek kamatát szabadpiacivá tette, így az kb egy éven belül felment 34 %-ra! Mivel sokan nem tudták fizetni, és mivel a gyárak, üzemek eladása után robbanás-szerűen nőtt meg a munkanélküliség, sokan az alacsony kamatot sem bírták volna. A munkásszállásról (válások után) szintén egyenes út vezetett az utcára, és ez is Antallék idején gyorsult fel.
  Az, hogy a szociális bérlakások építésére minden kormány szart, sajnos tény.
  Minap hallottam, hogy kb 10 ezer hajléktalan él az országban. A helyzetük egy stadion árából rendezhető lenne.
 2. 1 harcolj
  harcolj
  2017. november 15., szerda 16:59
  Magyarországon lakhatási jog 1995-ig volt. Azóta lophatási jog van érvényben.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Gasztró

még több gasztró

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...