A flipper Magyarországon: Acélgolyóval verébre

  • Jászberényi Sándor
  • 2007. január 11.

Lokál

Ha valaki - úgy a 90-es évek közepéig - egyszer is betévedt bármilyen szórakozóhelyre, biztosan találkozott olyan zenélő, villogó automatával, amin pénzt nem lehetett nyerni, játékélményt annál inkább. A masina flipper néven vált ismertté. Ma már csak elvétve akad belőle.
Ha valaki - úgy a 90-es évek közepéig - egyszer is betévedt bármilyen szórakozóhelyre, biztosan találkozott olyan zenélő, villogó automatával, amin pénzt nem lehetett nyerni, játékélményt annál inkább. A masina flipper néven vált ismertté. Ma már csak elvétve akad belőle.

Senki sem tudta, miért hívják flippernek, de azzal mindenki tisztában volt, hogy Amerikából jött. Egy odavalósi játék pedig mindenféleképpen menő volt. Még akkor is, ha sokan azt hitték, a gépeken olvasható pinball felirat az automata típusára utal, pedig az magát a játékot (lásd Mint a farmer című keretes írásunkat) jelentette.

Az ősgépet 1871-ben

bizonyos Montegue Redgrave angol feltaláló szabadalmaztatta az Egyesült Államokban, a dákóval játszott régi táblás játék, a francia bagatelle fejlesztéseként. Redgrave az eredeti bagatelle-hez spirál alakú rugót csatlakoztatott, a játékban használt viszonylag nagy méretű labdákat apró márványgolyókra cserélte, és létrehozta a lejtős játékmezőt. Noha az Államokban tucatszámra jelentek meg a Redgrave által alkotott gépek, ezeknek még nem volt lábuk, gyakorlatilag egy asztalon, rosszabb esetben egy széken kaptak helyett. A "forradalmi változás" az 1930-as évekhez köthető: Harry Mabs megalkotja az első "flipperkart", a gyártók (D. Gottlieb & Company, The Bally Corporation stb.) pedig felismerve az érmés gépben rejlő piaci lehetőségeket, lábbal kezdték el felszerelni játékaikat, hogy a nyilvános helyeken könnyebben felállíthassák őket. Ezekben az években jelent meg a csalásokat megnehezítő "tilt" rendszer is.

A készülékek aranykora kétségkívül az 50-es évekhez köthető, ekkor terjedtek el szélesebb körben az elektromechanikus gépek is, melyek már különböző hangokat is kiadtak, villogtak, csilingeltek. 1964-ben megjelent az első elektronikus eredményjelző tábla, a hetvenes évek végére pedig szinte az összes gép elektronikussá vált.

Flippert először a 70-es évek közepén lehetett látni Magyarországon, ezeket a már akkor is elavultnak számító elektromechanikus gépeket az Állami Kölcsönző Vállalat dobta piacra, miután az NDK-ban (!) megvásárolta a kiöregedett példányokat. Tőlük bérelhették a kocsmák és a játéktermek.

A "nagy flipperhullám" azonban főleg a nyolcvanas évek végére és a kilencvenes évek elejére tehető hazánkban, amikor a rendszerváltás, valamint a délszláv háborúk miatt rengeteg gép került magánkézbe. A flipper nagy üzlet volt: szaporodtak a játéktermek, ahol főleg olyan gépek voltak, melyek a játékélményen kívül mást nem nyújtottak a betévedőknek, mégis szinte minden este teli kasszával várták a boldog tulajdonost. Törvényi szabályozás nem nagyon létezett: az illetékesek ugyanis nem tudtak mit kezdeni egy olyan géppel, ami ugyan pénzérmével működik, de semmilyen pénzt nem ad vissza, legfeljebb plusz játékidővel, golyóval, illetve villogással és hanghatásokkal jutalmazza felhasználóit.

1994-ben azonban a Pénzügyminisztérium és az APEH egyetlen tollvonással véget vetett az idilli állapotnak: a szerencsejáték-törvény az öszszes flippert

III. kategóriás nyerőgépnek

minősítette, s szigorú szabályokat írt elő. A zömében 70-es, 80-as években gyártott amerikai masinák nem tudták teljesíteni az olyan elvárásokat, mint például a játékkönyvelés (mennyi pénzt vett be a gép, hány játékot játszottak stb.), illetve precíz érmefelismerő rendszerük sem volt, így hamar kikerültek a forgalomból, a játékterem- és kocsmatulajdonosok pedig egyre inkább a nyerőautomaták felé fordultak. Úgy tűnt, a flipperezésnek végleg leáldozott.

Ma már néhány kocsmán és játéktermen kívül, ahol vizsgázott gépek vannak, nem is nagyon lehet működő flipperrel találkozni az országban, de úgy tűnik, az a szűk évtized, míg aranykorukat élték az efféle holmik, kitermelt egy olyan rajongói-gyűjtői közösséget, mely nem tud és nem is akar flipper nélkül élni. E szenvedély azonban nem olcsó: egy használt (lepusztult) gép ára hatvan-hetvenezer forintnál kezdődik, és ebben még nincs a felújítási költség, ráadásul több alkatrészt egyenesen Amerikából kell rendelni. A fanatikusok 2004-ben megalapították a Magyar Flipperklubot. Mindenkit várnak, persze. "A klubnak külön igazolást kellett szereznie a Pénzügyminisztériumtól, hogy nem szerencsejátékot szeretnének népszerűsíteni" - meséli Mojzes Péter, az egyik alapító. 2005-ben megrendezték az első magyar bajnokságot, majd az erős mezőnyt látva úgy gondolták, összeállítanak egy csapatot, és elindulnak a Németországban rendezett Eb-n. Hatalmas meglepetésre magyar siker született, s ezzel hazánk

felkerült a térképre

Mojzes szerint még az Egyesült Államok flipperezői is tisztában vannak azzal, hogy Magyarország flippernagyhatalom. Az Eb-re induló csapatot egyébként filmbe illő módon verbuválták: a magyar bajnokságra betévedő srácoknak - mint a bajnok Szalai Krisztiánnak (lásd Lenyomni az amerikaiakat című keretes írásunkat) - a híre kocsmáról kocsmára szállt. "Olyanok ők, mint Kane a Kung-fuból - mondja Mojzes. - Feltűnnek valahol, és körülöttük megáll az élet. Mintha éreznék a gép lelkét."

A magyar flipperklub tömöríti azokat a vállalkozókat is, akik a gépek forgalmazására tették fel az életüket: a környező országokban nem ilyen szigorú a törvényi szabályozás, így több világhírű forgalmazó cégnek, mint például az amerikai Bally-Williamsnek is, Magyarországon van a közép-európai szervize, s innen szállítanak Szerbiába, Romániába, illetve Kelet-Európa több országába, és nálunk javítják a meghibásodott gépeket is.

A klub minden évben több rendezvényt szervez, ahol kiállítják gépeiket, s ilyenkor bárki kipróbálhatja majdnem az összes, hazánkban valaha is forgalmazott gépet a háromezer forintos belépőért. Honlapjukon (www.flipperklub.hu) minden megtalálható, amit a flipperezésről tudni érdemes.

Pár hónappal ezelőtt az egyik rendezvényükön, ami a csillebérci ifjúsági táborban volt, mindenkit megkérdeztem, mi lehet az oka lángoló szenvedélyének. Senki sem tudta a választ. Aztán én is játszani kezdtem, és sikerült megértenem a dolgot. "Hogy miért játszom? - kérdezett át egy kétgyerekes apuka. - Csak. Mert flipperezni jó. Ilyen egyszerű dolog ez, öcsém."

Mint a farmer

A játékgépet szinte mindenhol pinballnak hívják az amerikai elnevezés után, nálunk azonban a "flipper" (uszony) honosodott meg. Hogy miért alakult így, rejtély, akár farmernadrág szavunk a jeans helyett. Állítólag a Magyarországon forgalmazott első gépek között volt Harry Mabs híres masinájának valamelyik klónja, amire nagy betűkkel ráírták: with flipper. Emellett tartja magát a nézet, hogy a 60-as években gyártott és nálunk is bemutatott Flipper, a delfin tévésorozat után kapta magyar elnevezését a játék. A hatvanas-hetvenes években magyarul megjelent amerikai regényekben a fordítók pinball helyett a "tivoli"-t használták előszeretettel.

"Lenyomni az amerikaiakat"

Szalai Krisztián győri postás a csillebérci flipperfesztiválra jött Budapestre. Úgy lett Európa-bajnok Németországban, hogy az amerikai csapatnak (nem kontinensviadal volt) azzal a tagjával játszott a döntőben, aki a kisorsolt gépet tervezte. Hatalmas pontszámbeli fölénnyel nyert. Arra a kérdésre, hogy mitől ilyen jó a magyar mezőny, csak annyit mond: flipperezéssel telt a gyerekkora, rengeteg trükköt ismer. Hiába tervezte amerikai a gépet, ha ő jobban tud célozni, és azt is tudja, mire kell lőni.

Az edzés abból áll, hogy esténként lejár egy helyi kocsmába. Felkészülését nehezíti, hogy nincs pénze rendszeresen feljárni Budapestre, a nagy játéktermek azonban itt találhatók, neki pedig ismernie kell a gépeket, ha eséllyel akar indulni. Nagy álma, hogy elnyerje a harmincezer dollárral járó világbajnoki címet, igaz, ehhez valahogyan ki kell jutnia Amerikába. Az Európa-bajnokságért csak egy serleget kapott, pénzt nem. A dologból annyi haszna származott, hogy ingyen látogathatja a flipperklub rendezvényeit.

Figyelmébe ajánljuk