Egy afgán női test

  • narancs.hu
  • 2015. március 27.

Lokál

Kődobálásba torkollott az antitapi kampány Afganisztánban.
false

Afganisztán utcáin, terein, a közlekedési eszközökön a lányok és asszonyok ki vannak téve a tapizó, fogdosó férfikezek kényének-kedvének. E megalázó „hagyomány” ellen lépett fel Kubra Khademi. A 27 éves művésznő egyrészes fürdőruhához hasonló formájú páncélt kovácsoltatott magának, méretes mellekkel és fenékkel, és február végén, a nemzetközi nőnaphoz közeledvén, ebben (és természetesen testét takaró ruházatban, fejkendőben) ment ki a forgalmas utcára Kabul belvárosában. „Az történt, amire számítottam” – nyilatkozta utólag az AFP-nek. Fogdosták, lökdösték, szidalmazták, kövekkel dobálták. Hat-nyolc percig bírta, azután taxiba szállva elmenekült. Az eseményeket az AP hírügynökség fotósa örökítette meg.

false

Kubra Khademi családja a tálibok elől Pakisztánba menekült, ott nőtt fel, de a képzőművészeti egyetemet már Kabulban végezte el. Az illetlen fogdosás traumáját gyerekkora óta hordozza magában. Az utcán fogdosta meg valaki, és hiába kiabált, nemhogy segítséget nem kapott, de még őt, a 4-5 éves kislányt hibáztatták. A páncélos sétával erre a jelenségre akarta ráirányítani a figyelmet. Annyi történt, hogy utána halálos fenyegetéseket kapott, és egy biztonságosabb lakásba költözött el otthonról.

false

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?